A Párbeszéd pénzén táboroztat a Szikra Mozgalom

A pedofilbotrány ellenére megtartja ifjúsági táborát a Szikra Mozgalom. A fiatalokat toborzó kétnapos rendezvényt a Párbeszéd pártalapítványa is támogatja, míg a Jámbor Andráshoz köthető Szikra a törvényben előírt határidőre nem tette közzé tavalyi évre vonatkozó beszámolóját.

Munkatársunktól
2023. 07. 18. 5:44
Jámbor András alapította Szikra Mozgalom
Fiataloknak szervez tábort a párbeszédes Jámbor András vezette, pedofilbotrányba keveredett Szikra Mozgalom Forrás: Facebook/Szikra Mozgalom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fiataloknak szervez tábort a párbeszédes Jámbor András vezette, pedofilbotrányba keveredett Szikra Mozgalom augusztusban.

Az egyesület közösségi oldalán látható beharangozó videón a párt országgyűlési képviselője úgy fogalmaz: a vitaesten többek között szó lesz kordonbontásról, szimbolikus politizálásról, arról, mi történt az elmúlt egy évben, a 2022-es választáson, és természetesen arról is, hogyan váltható le az „Orbán-rendszer”. Minderről Jámbor András Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével, és Ungár Péterrel, az LMP parlamenti képviselőjével fog vitázni. 

Az előzetes videóból az nem derül ki, lesz-e szó arról a pedofilügyről, amelyben a Szikra Mozgalom aktivistáinak érintettsége is felmerült. 

Ismert, február elején az Antifa több támadást is végrehajtott Budapesten. A bűncselekményekkel összefüggésben a hatóságok látóterébe került egy magyar nő is, D. Krisztina, aki a Szikra Mozgalom tagja. Az aktivista ellen nem volt elegendő bizonyíték, így szabadlábra helyezték, majd megszüntették a nyomozást ellene. Az alibit azonban az élettársa nyújtotta számára, akinek a laptopján a házkutatások során pedofiltartalmakat találtak. A nő lakásán csaknem háromszáz olyan felvételre bukkantak a nyomozók, amelyeken tizenkét év alatti, köztük két-három éves gyermekek szexuális sanyargatása, megerőszakolása látható. 

A lefoglalt adathordozókon pedig hetvenezer olyan pornográf felvételt tároltak, amelyeken láthatóan tizennyolc év alattiak szerepelnek. A férfi, a laptop tulajdonosa a kihallgatása előtt felakasztotta magát. Noha Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a politikai felelősséget firtatta az ügyben, Jámbor András még csak vizsgálatot sem akar indítani a Szikra Mozgalmon belül. A politikus a Mediaworksnek azt mondta még júniusban, hogy neki akkor sem lenne felelőssége, ha kiderülne, hogy ehhez az ügyhöz köze van a Szikra Mozgalomnak. 

Hogy az egyesületnek mennyi pénze van az ifjúsági táborra, nem tudni, 

a Szikra Mozgalom ugyanis a törvényi kötelezettség ellenére mindeddig nem tette közzé a 2022-es évre vonatkozó elszámolását. A Bíróság.hu-n fellelhető adatokból azonban kiderül, Jámbor mozgalmának 2020-ben egyáltalán nem volt bevétele, 2021-ben viszont 15,3 millió forint adomány érkezett hozzájuk. A beszámoló szerint mintegy hatmillió forint mikroadományokból, míg a fennmaradó kilencmillió pedig nagy adományokból származik.

A mozgalom ifjúsági táborát egyébként az elmúlt években a Párbeszéd alapítványa támogatta, erről a Megújuló Magyarországért Alapítvány írt abban a beszámolóban, melyben a 2022-ben támogatott rendezvényeket, kiadványokat sorolják fel. Mint fogalmaztak, kutatási tevékenységeket, offline és online eseményeket szerveztek, melyek egy részét valamely partnerszervezettel közösen végezték. 

A szervezet egyik legfontosabb partnerének nevezte a Zöld Terasz Alapítványt, melynek kuratóriumi tagja a Karácsony Gergely 99 Mozgalmához rejtélyes módon beérkezett 506 millió forintot kezelő Perjés Gábor.

 A Zöld Terasz Alapítvány 2022-ben 11,1 millió forintot kapott a Párbeszéd pártalapítványától, valamint 1,2 milliót a Jelen Mindenütt Alapítványtól, azaz a Jelen nevű sajtóterméktől, melyet 2021-ben Niedermüller Péter vezette Erzsébetváros tízmillió forinttal támogatott.

Borítókép: Jámbor András és a Szikra Mozgalom (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.