A Teréz körúti robbantó felmentését kérte a védője

Perújítást kezdeményezett a Teréz körúti robbantó, a fellebbviteli főügyészség a kérelem elutasítását kérte.

Magyar Nemzet
Forrás: Ügyészség2023. 07. 11. 13:23
Budapest, 2018. január 31. A 2016. szeptember 24-ei Teréz körúti robbantás vádlottja az ellene elõre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bûntettének kísérlete és más bûncselekmények miatt indult per elsõ tárgyalási napján a Fõvárosi Törvényszéken 2018. január 31-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Ítélőtábla a terheltet 2019. március 12-én jogerős másodfokú ítéletével több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, terrorcselekmény bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt halmazati büntetésül életfogytig tartó szabadságvesztésre és tíz év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy harminc év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

Az elkövető meghatalmazott védője május 23-án perújítási eljárást kezdeményezett a jogerősen befejezett ügyben. A védő indítványához okirati bizonyítékként újként nevesített magánszakértői véleményeket csatolt. Ezek között van a robbantás helyszínénél rögzített kamerafelvételeket és az elkövető adathordozóit elemző informatikus, a robbantószerkezetet elemző elektronikai mérnöki, illetve vegyész szakértői, az elkövető DNS-ét tartalmazó helyszínt elemző forenzikus-fizikusi, továbbá a terhelt személyiségét és vallomását elemző pszichológusi vélemény. 

A védő szerint az új bizonyítékok alapján a terheltet valamennyi bűncselekmény alól fel kell menteni.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban a védői perújítási kérelem elutasítását kérte. A fellebbviteli főügyészség szerint a perújítási indítványban foglaltak valójában új, eddig nem ismert bizonyítékot nem szolgáltatnak, és olyan tényeket, adatokat és körülményeket támadnak, amelyekre nézve az alapügyben eljárt bíróságok bizonyítást folytattak le. A védői indítvány az ebből a bizonyításból származó és megindokolt bírói mérlegelő tevékenységet támadja, amely perújítási eljárás alapját nem eredményezheti a vádhatóság álláspontja szerint.

Borítókép: A Teréz körúti robbantás tárgyalása (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.