A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Az önkormányzati ciklus utolsó időközi választásait tartják ma

Az önkormányzati ciklus utolsó időközi választásait rendezik meg ma: Alsórajkon polgármestert, Nagykőrösön és Oroszlányban egyéni választókerületi képviselőt választanak. A most megválasztandó polgármesterek és képviselők mandátuma 2024 őszéig szól.

Magyar Nemzet
2023. 07. 09. 10:30
Budapest, 2022. április 3. Átjelentkezõ szavazók a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában kialakított 115. számú szavazókörben az országgyûlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés a közelmúltban döntött arról, hogy a következő általános önkormányzati választásokig nem lehet helyi önkormányzati és nemzetiségi választást tartani. A jogszabályváltozás miatt azok az időközi önkormányzati választások még megtarthatók, amelyeknek a kampányidőszaka a törvény hatályba lépését, május 26-át megelőzően már tartott, a többi elmarad. Így a ciklus utolsó időközi választásait most vasárnap rendezik meg. 

Az alaptörvény előírja, hogy az európai parlamenti (EP-) választással egy időben kell megtartani az önkormányzati választásokat, így 2024-ben június 9-én lesz az EP-választás és az önkormányzati választás is. A hivatalban lévő képviselő-testületek és polgármesterek mandátuma pedig 2024. október 1-jéig tart.

A Zala vármegyei Alsórajkon azért írtak ki voksolást, mert az eddigi polgármester, a független Neuhold-Marton Nóra Ibolya április 17-ei hatállyal lemondott tisztségéről. A posztért két független jelölt indul, a választói névjegyékben 270-en szerepelnek. 

A Pest vármegyei Nagykőrös 4. számú egyéni választókerületének képviselője, Kovács Sándor (Fidesz–KDNP) április közepén elhunyt. Az időközi választáson a Fidesz–KDNP jelöltje és két független jelölt indul, a választói névjegyzékben mintegy 2500-an vannak.

A Komárom-Esztergom vármegyei Oroszlány 3. számú egyéni választókerületének képviselője, Hermann Istvánné (Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre Egyesület) április 18-án elhunyt. A szavazásra jogosult mintegy 1700 helybéli négy jelölt közül választhat: a posztért indul a Megoldás Mozgalom, az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje és egy független jelölt. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet. 

Ma a Veszprém vármegyei Nyárád és a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszakeszi roma nemzetiségi választói települési nemzetiségi önkormányzati képviselőket választottak volna, de ezek a választások mivel nem volt meg a szükséges számú jelölt elmaradnak.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.