Csák János: Szintet lépett a magyar innováció

Egyre több pénz áramlik az innovációba, s ez meg is látszik az eredményeken, az Európai Bizottság által összeállított európai innovációs rangsorban hazánk tavalyhoz képest egy kategóriával előrébb került.

Magyar Nemzet
Forrás: Csák János hivatalos közösségi oldala2023. 07. 07. 11:22
CSÁK János
Budapest, 2023. július 6. Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Kulturális és Innovációs Minisztérium közösen szervezett kulturális diplomáciai értekezletén a budapesti Hagyományok Házában 2023. július 6-án. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk tavalyhoz képest – egyedüli EU-s tagországként – egy kategóriával előrébb került az Európai Bizottság által összeállított európai innovációs rangsorban. 

„Szintet lépett a magyar innováció” – közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter hivatalos közösségi oldalán elhelyezett bejegyzésében. 

A kulturális és innovációs miniszter kiemelte: Az Európai Bizottság által összeállított európai innovációs rangsorban hazánk tavalyhoz képest – egyedüli EU-s tagországként – egy kategóriával előrébb került. Csák János úgy fogalmazott, Magyarország ezzel 2023-ban a 21. helyen áll az innováció területén az EU-ban. A miniszter megerősítette, 

a kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország a világ legjobb huszonöt, Európa legjobb tíz innovátor országa közé kerüljön.

 „Ebben a nemrég elfogadott új innovációs stratégiának, a Neumann János-programnak kiemelten fontos szerepe lesz! Egyre közelebb a cél” – adta hírül a miniszter. 

Az előrelépés Csák János szerint annak köszönhető, hogy 

a magyar kormány az elmúlt évtizedben együttműködve a vállalati szektorral, az egyetemekkel és a kutatóintézetekkel, egy olyan új struktúrát hozott létre, melyben egyre több pénz áramlik a innovációba, és ez meglátszik a publikációkban, szabadalmakban és az együttműködésben a különböző szférák között. 

„Az innovációs rangsorban történő előrelépésben nagy szerepet játszik az, hogy létrejöttek a modellváltáson átment egyetemek, amelyek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A felvételi rendszer módosításával az is örömteli hír, hogy huszonhét százalékkal többen jelentkeztek felsőoktatási intézménybe” – erősítette meg Csák János. 

Borítókép: Csák János (Fotó: MTI/Hegedűs Róbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.