Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Szabálytalansági eljárást indítottak az egri önkormányzat ellen

Ha elmarasztaló döntés születik, akár sok száz millió forint támogatást is vissza kell fizetnie a városnak

2023. 07. 27. 13:25
Mirkóczki Ádám
Forrás: Facebook/Mirkóczi Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabálytalansági eljárást kezdeményezett a Miniszterelnökség az egri önkormányzat ellen – adta hírül a Heol.hu, az erről szóló levél a portál birtokába jutott. Ebben az eljárás indításáról tájékoztatják Mirkóczki Ádám polgármestert az Egrix-projekt néven ismert felújítás ügyében, a beruházás művészeti és szabadidőközpont kialakításáról, illetve turisztikai attrakcióvá fejlesztéséről szólt. A fejlesztéstől a keddi rendkívüli ülésen állt el az önkormányzat annak érdekében, hogy a forrást majd visszaigényelhessék, és más, idén zajló felújításokra fordíthassa.

A Mirkóczki Ádám polgármester vezette önkormányzat nehéz helyzetbe kerülhet, ha elmarasztaló döntéssel zárul az eljárás Fotó: Huszár Márk

A Miniszterelnökség a levélben több pontban részletezi, hogy miért indítja meg az eljárást a Magyar Államkincstár bejelentése nyomán.

Az első, 2019. júliusi kivitelezésre vonatkozó szerződést idén április 11-én módosították. Az árat 296 millió forintról 357 millióra növelték, míg a teljesítési időt 12 hónapról hét hónapra csökkentették. Módosult a munkaterület átadása is, hiszen az eredeti még a régészeti feltárások meglétéhez, a módosítás pedig a Magyar Államkincstár jóváhagyásához kötötte

– jegyezte meg a Heol.hu.

A Miniszterelnökség levelében közbeszerzésjogi szempontból is megvizsgálta a módosításokat. Az ár megváltoztatásával kapcsolatban azt írták: a rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján nem igazolt az előre nem látható körülmények fennállása és a módosítási igénnyel való közvetlen okozati összefüggése. A tárca szerint nem világos, hogy a szerződés miért csak 2023. március 30-án lépett hatályba, és miért nem történt ez meg három és fél éven keresztül. Hozzátették, ha az önkormányzat a szerződés eredeti rendelkezései szerint intézkedik a szükséges többletforrás biztosításáról, nem lett volna szükség szerződésmódosításra.

Azt írták, az önkormányzat mulasztása vezetett a szerződésmódosításhoz és a szerződésmódosítással az önkormányzat a közbeszerzési törvény vonatkozó bekezdése szerinti közpénzekkel való hatékony és felelős gazdálkodást veszélyeztette.

– S mivel a vállalkozó díjemelése a szerződés hatályba nem lépésének következménye, ezért a szerződésmódosítási indok nem fogadható el a közbeszerzési törvény szerint – tették hozzá. Emellett a teljesítési határidő módosítását sem találták indokoltnak.

A Heol.hu szerint a fejlesztésre szánt 590 millió forintot teljes egészében vissza kell fizetnie az önkormányzatnak, habár abból már több mint ötvenmillió forintot az előkészületekre elköltött.

A Mirkóczki Ádám vezette önkormányzat az egyik városi cégre, a Városfejlesztési Kft.-re tolja a felelősséget. A polgármester azonban úgy véli: a pénzt viszont még megkaphatják és felhasználhatják a HEMO fejlesztésére, a felnémeti melegedő kialakítására, a Kossuth Lajos utca aszfaltozására és közműcseréjére. Forrásaink szerint azonban erre nem lesz lehetőség Egerben.

Borítókép: Mirkóczki Ádám (Fotó: Facebook/Mirkóczki Ádám)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.