Elárulta a szakértő, hogyan védekezhetünk a pokoli hőhullámok ellen

Tippek és trükkök, hogy túlélje a kánikula hetét.

Magyar Nemzet
Forrás: Infostart2023. 07. 10. 7:37
Middle,Age,Woman,With,Grey,Hair,Using,Handfan,On,A
1823895887 Fotó: Krakenimages.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kánikula idején hasznos egészségügyi óvintézkedések közül az egyik legfontosabb talán az, hogy ne hagyjuk magunkat kitenni a hőség hatásának. Hogy ha megtehetjük, akkor a legmelegebb órákban ne nagyon menjünk ki a lakásból vagy a hűvös terekből, és egyáltalán ne menjünk ki a tűző napra, főleg ne a városokban – fogalmazott az Infostartnak az orvosmeteorológus. Szegheő Péter hozzáfűzte, a legjobb eljárás, hogyha a hőség idején nem hagyjuk magunkat megszomjazni.

Ezzel arra utalt, úgy kellene folyadékot fogyasztani, hogy egyáltalán ne is jelentkezzen szomjúságérzet, ugyanis ennek biztosításával tudjuk segíteni szervezetünk hőleadását.

Hozzáfűzte, hogy ehhez egy felnőttnek legalább három liter vizet kellene fogyasztania. Figyelmeztetett arra is, hogy hőség idején külön oda kel figyelni a legidősebb és a legfiatalabb korosztályokra is, valamint azokra, akik hajlamosak az ájulásra.

Hangsúlyozta, a kánikulában azt látjuk, hogy valaki rosszul van, akkor nem szabad arra hagyatkozni, hogy majd másvalaki úgyis segít neki. „Meg kell kérdezni, hogy mi a probléma, mi a gond, és hogyha azt látjuk rajta, hogy egyre rosszabbul van, vagy esetleg látjuk azt, hogy zavartan kezd viselkedni, vagy kezdi elveszíteni az eszméletét, akkor természetesen végképp nem szabad magára hagyni. Lehetőség szerint árnyékba vagy légkondicionált helyre kell vinni, vizet kell neki adni (ha nem eszméletlen), és azonnal mentőt kell hozzá hívni” – részletezte a teendőket Szegheő Péter orvosmeteorológus a lapnak

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.