Ezeknél a dolgoknál figyeljen, ha ki akarja vinni magával utazásnál

Érdemes ismerni a szabályokat, hisz sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatjuk meg magunkat.

Magyar Nemzet
Forrás: BEOL2023. 07. 03. 12:06
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyaralás előtt sokakban felvetődik a kérdés, mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy élelmiszert lehet kivinni és behozni. Milyen engedélyekhez kötött, ha például magunkkal visszük házi kedvencünket?  – írja a Beol.

A szabályok közötti eligazodáshoz figyelembe kell venni az úti célt, hiszen az Európai Unió határain belüli, illetve az azon kívüli utazásokra eltérő szabályok vonatkoznak. Ha valaki az unió tagállamai között utazik, akkor, alapesetben a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások. Bizonyos áruk, illetve élőlények utaztatása viszont korlátozáshoz, engedélyhez kötött. Ilyenek például a vadon élő veszélyeztetett  állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol- és dohánytermékek, illetve a háziállatok.

A NAV ismerteti: érdemes igazolást kérniük orvosuktól a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülőknek, mert csak a háziorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaikra. EU-n belül házi kedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérheti gazdáját külföldre, amit az állat gazdájának lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki.

Az EU-n belül a jövedéki termékek – például alkohol, cigaretta, üzemanyag – nem kereskedelmi célú szállításához magánszemélynek nem szükséges engedély, azonban mennyiségi korlátozás vonatkozhat rájuk. 

A NAV kiemeli, nem kereskedelmi mennyiség megítélésénél határértéknek számít – de nem feltétlenül döntő szempont – például nyolcszáz szál cigaretta, kétszáz szál szivar, száztíz liter sör vagy például kilencven liter bor, pezsgő. Behozható és kivihető a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyagon felül kannában, járművenként legfeljebb tíz liter üzemanyag.

Ha úti célunk az EU-n kívülre esik, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani. Ezekről a szabályokról a magyarországi diplomáciai képviseletek adnak felvilágosítást.

A behozatali szabályok szempontjából nem mindegy, hogy az unión kívülről mivel utazunk Magyarországra. Tizenhét éves kor felett légi úton például kétszáz szál, egyéb úton negyven szál cigaretta, tizenhat liter sör, négy liter bor hozható be vám- és adómentesen. 

Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, közúti és vasúti forgalomban háromszáz euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen. Tizenöt év alatti utasoknál – az utazás módjától függetlenül – 150 euró az értékhatár. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.