Gyilkosságnak tartom – Lázár János elmondta a véleményét az Árpád hídi tragédiáról

Bejelentette, hogy felülvizsgálják a KRESZ-t, átalakítják a B kategóriás jogosítvány megszerzését.

Magyar Nemzet
Forrás: VG2023. 07. 11. 13:09
LÁZÁR János
Budapest, 2023. július 11. Lázár János építési és közlekedési miniszter sajtótájékoztatót tart az állami beruházások változásáról az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. július 11-én. Augusztus elsején lép életbe az állami építési beruházások teljes életciklusát szabályozó új törvény, amely az összes, legalább 50 százalékban magyar költségvetési, illetve uniós forrásból finanszírozott beruházásra vonatkozik a jövõben. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az építési és közlekedési miniszter szerint a magyar utakon a balesetek 60 százalékát a rossz járművezetői döntések okozzák – írta a Világgazdaság a tárcavezető szavai nyomán. Lázár János úgy véli, ha az érintették betartották volna az érvényes szabályokat, a tragédia nem következett volna be. – Arról lehet vitatkozni, hogy a hatályos jogszabályok túl enyhék-e, de a történteket ez már nem befolyásolja – fogalmazott, és hozzáfűzte, reméli, akik az okozói voltak a balesetnek, elnyerik méltó büntetésüket. 

– Gyilkosságnak tartom – értékelte Lázár János a tragédiát, amelyben egy vétlen kerékpáros az életét vesztette.

Bejelentette továbbá, hogy a konkrét esettől függetlenül

a tárca megkezdte a KRESZ felülvizsgálatát a Belügyminisztériummal közösen.

Az átalakítást ősszel társadalmi egyeztetésre bocsátják. A közlekedési jogszabályok módosítását Lázár János azzal indokolta, hogy azok nem adnak választ az elmúlt húsz évben megváltozott közlekedési rendre. Külön kitért a budapesti közlekedési helyzetre is, ugyanis a fővárosi utcák használóinak száma radikálisan megnőtt és ennek kezelése elsődlegesen a fővárosi önkormányzat feladata. 

–  A KRESZ nem követte le a változásokat. Modern, innovatív KRESZ-re van szükség, nem pedig olyan megközelítésre, hogy a közlekedés melyik szereplőjét támogatjuk és melyiket nem – hangsúlyozta, és közölte azt is, hogy nem zárja ki a szigorításokat, így például mérlegelik azt is, hogy alkalmazzák az átlagsebesség mérését Magyarországon.

Emlékeztetett, hogy a hazai közúti balesetek harminc százaléka történik sebességtúllépés miatt.

Az esetek több mint kétharmada a járművezetők rossz döntésének következménye. 

Azt mondta, hogy ezért a B kategóriás jogosítvány megszerzésének feltételrendszerét érdemben át kell gondolni, ezért azt tervezi, hogy át fogja alakítani a személyautóra vonatkozó jogosítvány kategóriáját. 

– A jogosítványhoz kötött elméleti, gyakorlati tudás, valamint a pszichológiai alkalmasság is felülvizsgálatot érdemel. Nemcsak jobb jogszabályokra van szükség, hanem jobban is kellene vezetni – emelte ki Lázár János.

Borítókép: Lázár János (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.