Hajléktalanok mossák a ruháikat az ivókutakban+videó

Egy internetre felkerült videó óvatosságra int az ivókutak használatával kapcsolatban. A Harminckettesek terén készült felvételen jól látszik, hogy egy feltehetőleg hajléktalan férfi az ivókútban egy ruhadarabot mos, nem törődve azzal, hogy abból emberek isznak. A nyilvánosságra került eset után az önkormányzat kitakaríttatta a kutat. A józsefvárosi Fidesz szerint azonban ez csak tüneti kezelés, az ilyen és az ehhez hasonló eseményeket kellene megelőzni egy jól kidolgozott fővárosi hajléktalanstratégiával.

2023. 07. 18. 14:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a kánikulában hasznos szerepet töltenek be a főváros által létesített ivókutak, ám egy internetre felkerült felvétel mégis körültekintésre int. A videón jól látható: egy hajléktalannak látszó személy egy ruhadarabot mos ki a kút kutyaitató tálcájában. Nem az első eset, hogy hajléktalanok mosodának használják a köztéri kutakat, szökőkutakat és a mesterséges tavakat. A Rákóczi téri metrólejáratok közötti tavat még tisztálkodó fürdésre is használták a metrólejárat környékén élő személyek.

Huber András, a józsefvárosi Fidesz képviseletében lapunknak úgy fogalmazott: nagyon súlyosnak látja a fővárosi hajléktalan és köztisztasági helyzetet. – Nincs kidolgozott fővárosi hajléktalanstratégia, soha nem volt ekkora méretű hajléktalan probléma Budapesten. A fedél nélküliekről nem gondoskodik a fővárosi és kerületi vezetés, ezáltal az ivókutaknál tisztálkodnak és mossák bele a ruhaneműiket – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Huber András. Hozzátette: a helyi önkormányzat leépítette a kerület közbiztonságát és köztisztaságát fenntartó struktúrát, amelynek egyik ékes példája a polgárőrség megszüntetése. Az előző kerületi és fővárosi vezetés alatt sokkal hatékonyabban lehetett fellépni a közösségi normák be nem tartói ellen.

Az eset nyilvánosságra kerülése után a józsefvárosi önkormányzat látványos fotókkal illusztrálva tisztíttatta ki a Harminckettesek terén található kutat.

Erre Huber András úgy reflektált: ez csak tüneti kezelés, miután közszemlére került a nem egyedülálló eset. Azt látni, hogy egy átlagos budapesti polgár nem mer inni egy ivókútnál, mert nem tudhatja, hogy megelőzően ki mosta bele az alsóneműjét. Olyan hajléktalanstratégiát kell kidolgozni, ahol az érintettek nem a nyilvános kutakban végzik a tisztálkodást, hanem erre kijelölt helyeken, szállókon. A normális az lenne, ha akár felnőtt ember, akár gyermek, akár állat ebben a melegben fertőzésveszély nélkül felfrissíthesse magát bármelyik fővárosi ivókútnál.

Korábban a Metropol is beszámolt a fővárosi ivókutak állapotáról, arról írva, hogy sok helyütt mocsok és belenyomkodott cigarettacsikkek várták a hőségben felfrissülni vágyókat.

Borítókép: fővárosi ivókút (Fotó: Metropol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.