Gulyás Gergely: A migránsokkal kapcsolatos uniós tervezet a kerítés lebontásával egyenértékű

Varga Judit távozásáról, a brüsszeli EU-csúcson történtekről és Karácsony Gergely mozgalmának kampánytámogatási ügyéről is beszélt Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a főpolgármesternek – aki teljesen világos, hogy egy pénzmosási ügybe keveredett – feltáró vallomást kellene tennie, Budapestnek pedig új csődgondnokot kellene keresnie.

Magyar Nemzet
2023. 07. 06. 9:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsarol az Európai Parlament baloldali többsége 

Gulyás Gergely szerint az Európai Parlament baloldali többsége azzal zsarolja az Európai Bizottság elnökét, hogy megvonják tőle a bizalmat, ha uniós forrásokat adnak Magyarországnak és Lengyelországnak. Rámutatott: ennek a baloldali többségnek tagjai a magyar baloldali képviselők is, akik magatartása szembe megy Magyarország érdekével. – Ezek magyar baloldali EP-képviselők nettó hatmilliós fizetést vesznek föl, miközben mindent megtesznek azért, hogy ne kapjanak több fizetést a tanárok –  mondta a miniszter. 

Nem blokkolják a svéd NATO-csatlakozást

Magyarország megígérte, hogy nem fogja blokkolni a svéd NATO-csatlakozást, bár ez több okból sem lenne indokolatlan – mondta kérdésre a miniszter. „Azt ígértük, nem fogjuk, be is tartjuk ezt az ígéretünket”– fogalmazott. 

Brüsszel lábbal tiporja a jogállamot 

Az uniós költségvetéssel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: Brüsszel kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben, a jogállamot tiporja lábbal. Véleménye szerint senki nem gondolhatja komolyan, hogy amíg az országnak járó uniós forrásokat visszatartják, addig a kormány bármilyen olyan módosítást elfogad majd, amely az ország kárára lenne.

2030-ra készülhet el a Paks II

Paks II-nél megkezdődött a résfalazás, erről tájékoztatta a kormányt Szijjártó Péter külügyminiszter – mondta kérdésre Gulyás Gergely, aki szerint Paks II akár már 2030-ra elkészülhet.

Donáthnak semmihez nem fogható örömet jelent, ha a hazáját feljelentheti

Arra, hogy az új pedagógus-életpályamodellről szóló törvény miatt Donáth Anna szerint kötelezettségszegési eljárásra lehet számítani, Gulyás Gergely közölte: egyeztettek az Európai Bizottsággal, azokkal az illetékesekkel, akikkel a tanárok béremelésről is tárgyaltak. Hozzátette: a Momentum EP-képviselőjének semmihez nem fogható örömet jelent, ha saját hazáját Brüsszelben feljelentheti.

6000-7000 milliárd forintba kerülne a pedagógusbérek emelése

6000-7000 milliárd forintba kerülne a pedagógusbérek emelése, ebből 800 milliárd forint lesz uniós pénz – közölte a miniszter. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban megoldja a problémát és emelje a béreket. Nem volt olyan pont, amiről ne tárgyaltak volna, vagy ne sikerült volna kompromisszumra jutni. Nem véletlen, hogy a tüntetésekből is kifogyott a szufla – jegyezte meg. Arra, hogy állítólag több tanár is belengette a felmondását az új életpálya törvény miatt, közölte: össznépi jóslás helyett inkább megvárná, mi fog valóban történni. Mint fogalmazott, a tanárok nagy része azért volt eddig is a pályán, mert fontos számukra a hivatásuk, a többség elkötelezett, hogy a pályán maradjanak.

Változhatnak a kórházi gyógyszerbeszerzések 

A kórházak gyógyszerbeszerzése változhat a jövőben, de ennek részleteit akkor ismertetik, ha a kormánynak kész tervei lesznek – közölte kérdésre a miniszter.

Orbán Viktor hiába marasztalta Varga Juditot

Varga Judit vagy Orbán Viktor kezdeményezte a korábbi igazságságügyi miniszter lemondását? – kérdezték Gulyás Gergelyt. A miniszter közlése szerint ő már korábban tudta Vargáról, hogy 2019-ben is legszívesebben európai parlamenti képviselő lett volna, de amikor miniszter lett, akkor is azt mondta, hogy legkésőbb 2024-ben az EP-ben folytatja. Orbán Viktor sokáig győzködte Varga Juditot, hogy maradjon, de ő távozni akart. 

Nehéz nem egyetérteni a Kúria elnökének szavaival

Gulyás Gergely szerint nehéz nem egyetérteni a a legfelsőbb bíróság elnökének szavaival, aki az Európai Bizottság (EB) 2023. évi jogállamisági jelentésének Magyarországra vonatkozó fejezete kapcsán kijelentette: a Kúriára vonatkozóan az EB  ellenőrzés nélkül vette át az Országos Bírói Tanács (OBT) minden ténybeli alapot nélkülöző, többször adatokkal cáfolt, sok bíró személyes integritását sértő önkényes véleményét. A miniszter szerint sajnálatos, hogy az OBT néhány tagja, aki bíróként is szívesen tárgyalt külföldi kormányokkal Brüsszelben, és jelentgette fel a saját kormányát azért, hogy elérjenek egy olyan személyre szabott jogalkotást, hogy őket újra lehessen választani. Úgy tűnik tehát, hogy nem fejezték be az aktivitásukat – jegyezte meg.

Rövidebb várólistákra számít a kormány 

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely közölte azt is: a kormány továbbra is tárgyal a Budapest Airport megvételéről, de hogy az államnak ebben mekkora részesedése lesz, az az egyeztetések függvénye. Elmondta azt is: egy kormánymódosítás szerint államosítják az MR- és CT-vizsgálatokat, valamint a kórházi patikák kiszervezését is előkészítik. Ennek a célja, hogy ezek az eszközök a közgyógyellátásban legyenek, és minél több embert tudjanak megvizsgálni, a józan ész szabályai szerint ez rövidebb várólistákat hoz majd – tette hozzá.

Karácsonynak feltáró vallomást kellene tennie 

Feltáró vallomást kellene tennie a főpolgármester úrnak – mondta Gulyás Gergely arról, hogy pénzmosás gyanúja merült fel Karácsony Gergely 99 Mozgalma körül. A miniszter furcsállta, hogy van egy ember, akinek minimális jövedelme van, érdemi megtakarítása nincs, majd az OTP-ben befizet 500 milliónyi támogatást nagyrészt euróban. „Az a kérdés, miből származott a pénz. Reméljük, nem bűncselekményből” – fogalmazott.  

Új csődgondnokot kellene keresni

Karácsony Gergely főpolgármester botránya kapcsán lapunk kérdésére a tárcavezető úgy fogalmazott: azt látjuk, hogy Budapest vezetése is azt állítja, hogy az ország leggazdagabb városa városcsődhelyzetbe került. A közgyűlésnek ezért érdemes lenne elgondolkodnia azon, hogy nem-e járnának jobban, ha új "csődgondnokot" keresnének. Mert a jelenlegi városvezető jó állapotban vette át Budapest vezetését, ma pedig ott tartunk, hogy a főváros saját, balliberális vezetői szerint is Budapest csődben van – fogalmazott a miniszter.

A Karácsony Gergely 99 Mozgalmat érintő kampánytámogatás ügyében a miniszer azt mondta: teljesen világos, hogy Karácsony egy pénzmosási ügybe keveredett. Az, hogy valaki 500 millió forint értékben adjon támogatást, ráadásul a befizetés euróban történjen, úgy, hogy világos pénzmosási szabályok vannak, önmagában is jól mutatja, okkal lehet feltételezni, hogy szabályokat nem tartották be. Éppen ezért mielőbb tisztázni kell az ügyet – szögezte le. Véleménye szerint a történtek kapcsán  az a kérdés, hol van a pénz, hogyan és mire költötték el. Ha jogszabálysértő módon tették, akkor lehetséges jogi következménye, de erről a bíróság dönt. Mint mondta, egyelőre nem tudják, hogy mit jelent a csődközeli helyzet, de nem akarnak találgatásokba belemenni addig, amíg pontosan nem tisztázták a helyzetet. – – A kormány azt várja, hogy ne menjen csőbe a főváros. Ha mégis így lesz, akkor az állam is kialakítja majd a viszonyát ehhez, illetve, hogy hol és mit tudnak segíteni – mondta a miniszter. 

Beszélt arról is, a Fővárosi Közgyűlésben csak Gyurcsány Ferenc DK-elnök jóváhagyásával lehet döntéseket hozni. Ennek kapcsán a miniszter felidézte, hogy Gyurcsány kormányzása alatt csődbe ment az ország, és most Budapesten is ez történhet.

Hol van a pénz? 

Gulyás Gergely elmondta: Brüsszel emellett további 98 milliárd eurós befizetést kér a tagállamoktól, ami a teljes éves magyar állami költségvetést teszi ki. Ezt a befizetést sem támogatja Magyarország, és éppen ezért most az a kérdés, hogy a korábbi támogatásokat mire költötte Ukrajna, és az unió. Hol van a pénz? tette fel a kérdést a miniszter. Közölte azt is: a Brüsszel által elvárásként megfogalmazott rezsicsökkentés eltörlését sem támogatja Magyarország. Szó sem lehet a rezsicsökkentés eltörléséről és a családtámogatások megszüntetéséről jelentette ki Gulyás Gergely.

Az uniós szabályozás ráerőlteti Magyarországra a migránsokat

A kormány tegnapi ülésén a kormányfő tájékoztatást adott a múlt heti EU-csúcsról, ahol a migráció volt a központi téma –  kezdete a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az a döntés, amely a miniszterek tanácsában a migráció kapcsán megszületett, ellentétes azzal a korábbi ígérettel és megállapodással, hogy egyhangú döntések fognak születni a témában. Magyarország ezért nem járult hozzá a döntés meghozatalához közölte a tárcavezető. Mint mondta, ez a törvénytervezet arról szól, hogy menekültkérelmeket kellene hazánknak elbírálni és befogadótáborokat kellene létrehozni a migránsok számára, amelyek az uniós szabályok szerint nem lehetnek zártak. –  Ez az ötlet a kerítés lebontásával egyenértékű. A szabályozás ráerőlteti Európára és Magyarországra a migránsokat, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy az uniós országok kormányainak mindent meg tenni, hogy ez az őrült szabályozást ne fogadják el –  húzta alá.

Újabb bejelentéseket tesz a kormány

Tíz órától Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, ahol tájékoztatást adnak a kormányzat legfrissebb döntéseiről. A Kormányinfó a megszokottak szerint követhető lesz az M1 műsorán és a kormány Facebook-oldalán. A Hír TV ezúttal is közvetíti az eseményt.

A Kormányinfót megelőző kormányülésre tegnap került sor, amelyről Orbán Viktor miniszterelnök előzetesen annyit tett közzé a Facebook-oldalán: „Háborús időkben védelmi költségvetést dolgoztunk ki, amellyel megvédjük a családokat, a munkahelyeket és a nyugdíjasokat!”

Borítókép: Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.