Hétfőn 39 fok is lehet, délután leszakad az ég + videó

A Kárpát-medence térségét hidegfront közelíti meg, emiatt záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. A hőség azonban továbbra sem szűnik meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET2023. 07. 17. 6:35
null
Budapest, 2023. július 10. Járókelõk hûsítik magukat egy szökõkútnál a budapesti Szabadság téren 2023. július 10-én. Ezen a napon 0 órakor másodfokú hõségriasztás lépett életbe, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés 12-én éjfélig lesz érvényben. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. 

Délután elszórtan előfordulhatnak záporok, zivatarok 

főként az északi, északkeleti részeken, de kisebb eséllyel máshol is kialakulhatnak csapadékgócok.

Napközben több helyen megélénkül az északnyugati szél. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 fok között alakul, de délkeleten 39 fok sem zárható ki. Késő estére 22 és 28 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a figyelmeztetést

Elsősorban és nagyobb számban az ország északi felén, dél után lehetnek zivatarok, de elvétve másutt is előfordulhatnak. 

A zivatarokhoz viharos széllökés, jégeső, helyenként felhőszakadás is társulhat.

Az északkeleti tájakon késő délutántól heves zivatar, felhőszakadás előfordulására is van esély nagyobb méretű jég és károkozó szélroham mellett.

A középső és a déli megyékben általában 27 fok, kiemelten a Dél-Alföldön 29 fok, az ország más részein 25, 26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

Szerda éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben az egész országban 

– emlékeztetett a katasztrófavédelem. További információk elérhetők a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán és a katasztrófavédelem honlapján.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz a következő napokban?

Még napokig kánikulára számíthatunk, de hétfőn főként az ország északi felén egy gyenge hidegfront hatására elszórtan előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Kedden túlnyomóan napos idő várható, legfeljebb egy-egy futó zápor lehet. Szerdán viszont előbb meleg nedves szállítószalag, majd hidegfront alakítja az időjárást, így szerda hajnaltól csütörtök reggelig összességében többfelé számíthatunk záporra, zivatarra, és ismét van esély heves zivatarokra.

A hét második felében a Kárpát-medence időjárását a kontinens északi részei fölött örvénylő többközéppontú ciklonrendszer határozhatja meg, északnyugatias áramlással. A hőmérséklet ha nem is jelentősen, de néhány fokot csökken. 

Csütörtöktől többnyire 30 fok közeli maximumok várhatók.

Záporok, zivatarok tarkítják majd az időjárást. Nagyobb számban konvektív csapadékra pénteken és szombaton lehet számítani.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.