Jelentősen megnőtt a Savaria Egyetemi Központba jelentkezők száma

Az új slágerszak a pszichológia, a régi klasszikus pedig a pedagógus- és a gépészmérnök-képzés.

Magyar Nemzet
2023. 07. 31. 22:26
null
20200206 Budapest fotó:Teknős Miklós MN Magyar Nemzet Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kara speciális, ingyenes kurzust indít mindazoknak a végzős középiskolásoknak, akik idén egyetemi felvételire készülnek. A GTK Up+Grade első mintaóráján a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyinál 26 százalékkal többen jelentkeztek az ELTE szombathelyi képzéseire − emelte ki cikkében a Világgazdaság.

Mint írják, sok tekintetben rekordokat, kiemelkedő számokat hozott az idei felvételi, hiszen 2011 óta nem jelentkeztek annyian a felsőoktatásba, mint az idén, megdőlt a legmenőbb szak tavalyi pontrekordja, és a mennyiségi listavezető Eötvös Loránd Tudományegyetemre felvettek száma is. Az ELTE összesen 12 225 jelentkezőt vett fel a képzéseire, akik közül nappalin 9620-an, levelezőn 2416-an, esti munkarendben 189-en tanulnak majd tovább. 

Az új slágerszak a pszichológia, a régi klasszikus pedig a pedagógus- és a gépészmérnök-képzés.

Az egyetem töretlen népszerűsége természetesen az alegységekre is hatással van, az ELTE Savaria Egyetemi Központban például 2019 óta folyamatos a hallgatói létszám növekedése, de idén kilőtt, hiszen 26 százalékkal ugrott meg a szám.

A Világgazdaság kiemelte, hogy a a Savaria Egyetemi Központ korábban a Nyugat-magyarországi Egyetemhez tartozott és 2006-ban csatlakoztak az ELTE-hez, amelynek ez az egyetlen vidéki campusa. 

 Lenkai Nóra, a Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa a portálnak hangsúlyozta: 

a legnépszerűbb szak, mint országosan, itt is a gazdálkodási és menedzsment volt, és a legmagasabb felvételi pontszám is ide kellett az államilag finanszírozott területen 418 ponttal – miközben az országos felvételi tekintetében elég szélsőségesen alakultak a ponteredmények. A gépészmérnök képzésen pedig a tavalyi 320-as ponthatárral megduplázták a felvételi létszámot.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.