Kezdődik a szoptatás hete, Hornung Ágnes köszöntötte az édesanyákat

Harminc éve ünnepeljük az anyatejet, a WHO 1993-ban nyilvánította augusztus elsejét az anyatej világnapjává.

Munkatársunktól
2023. 07. 31. 12:17
Cute,Funny,Infant,Baby,Girl,Making,Faces,Lying,On,Mother, baba, csecsemő, illusztráció, shutterstock
2180210913 Fotó: morrowlight
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az anyatej minden cseppje szeretet és erő; az élet első és legfontosabb tápláléka: hozzájárul a gyermek fejlődéséhez és segíti az életre szóló kapcsolat kialakulását a baba és édesanyja között. Ha egy édesanyának gondot okoz a szoptatás, országszerte kérhet segítséget a nehézségek leküzdéséhez. Köszönjük a többlettejjel rendelkező édesanyáknak, hogy leadott anyatejükkel még több gyermek részesülhet a számukra legegészségesebb táplálékban – mondta Hornung Ágnes a Facebook-oldalán a szoptatás hete alkalmából. A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára bejegyzésében arra buzdítja az édesanyákat, éljenek a gyermekük szoptatása és anyatejes táplálása adta különleges lehetőséggel.

ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1990. augusztus 1-jén nyilatkozatot fogadott el, amelyben felszólította a kormányokat: biztosítsák az édesanyáknak, hogy csecsemőiket hat hónapos korukig kizárólag szoptathassák. A WHO 1993-ban nyilvánította augusztus elsejét az anyatej világnapjává, ehhez kapcsolódóan augusztus első hetében tartják a szoptatás világhetét.

Az államtitkár és egyben édesanya a videóbejegyzésében kiemelte, hogy az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a csecsemőnek a születéstől féléves koráig. A szoptatás a gyermek táplálásán túl azonban többet is jelent, megkönnyíti az anya és a gyermek közötti kapocs, az ősbizalom létrejöttét, emellett csökkenti egyes betegségek kialakulásának kockázatát a baba és az anya esetében is.

Hornung Ágnes arról is beszélt, a magyar anyák 90 százaléka már a szülést követően, a kórházban elkezdi szoptatni a gyerekét, a csecsemők 94 százaléka pedig a szülést követő napokban mindenképpen kap anyatejet, ebben pedig jelentős szerepet játszik a hungarikumnak számító védőnői ellátás.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Morrowlight) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.