KINCS: Minden magyar összetartozik, bárhol is éljen a világon

Az intézet felmérése szerint a válaszadók 83 százaléka úgy gondolja, hogy a közös anyanyelv és kultúra minden magyart összeköt.

Magyar Nemzet
2023. 07. 05. 9:50
Borítókép: Népzene- és néptánctábor a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja szervezésében (Forrás: Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden magyar gyermek kincs, bárhol is születik a világon, véli a magyarok 85 százaléka 

– egyebek között ez derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb reprezentatív kutatásából. 

A válaszadók 83 százaléka szerint a közös anyanyelv és kultúra minden magyart összeköt. Az ezer fő megkérdezésével készült felmérés középpontjában a határon túli magyarokkal kapcsolatos kérdések álltak. A sajtóközlemény kiemelte:

Trianon után 103 évvel is erős a nemzeti összetartozás gondolata Magyarországon, a magyar emberek véleménye szerint a nemzet nem ér véget az országhatárainknál, hanem átnyúlik azokon. A magyarokban él az alaptörvény gondolata, miszerint Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért.

A KINCS felmérésében részt vevők háromnegyede (76 százalék) úgy gondolja, hogy minden magyar összetartozik, bárhol is éljen a világon. Az ország határain túl élő magyarok támogatása a többség számára fontos, a válaszadóknak mindössze ötöde szerint nem az. Tízből hat megkérdezett szerint a Kárpát-medencei határon túli magyarokat elsősorban a helyben maradásban kell segíteni, és őket fokozottabban kell támogatni, mint a világ más tájain élő magyarokat. Minden második ember szerint a külhoni, határon túli magyarok támogatása közös nemzeti érdekünk, és azzal is egyetértettek, hogy a kivándorolt magyarok hazatéréséhez segítséget kell nyújtani.

A KINCS kutatásából kiderült, hogy tízből négy magyarnak van a Kárpát-medencében élő határon túli magyar ismerőse, míg tízből hat embernek van más országban élő magyar ismerőse (57 százalék). Ez utóbbiak hazaköltözése kapcsán a válaszadók 62 százaléka örülne annak, ha az ismerőse visszaköltözne Magyarországra, és minden második ember szerint ebben kell is támogatni őket.

A határon túli, külhoni magyar családok támogatása 2018 óta a Köldökzsinór programban valósul meg, amelyben minden megszülető magyar gyermek után a hazai feltételekhez hasonlóan igényelhetik az anyasági támogatást és nyithatnak babakötvényt. Már több mint 48 ezer külhoni magyar újszülött családja vette igénybe ezeket a családtámogatásokat.

Magyarország családbarát ország, ahol a külhonban élő magyar családokat is megbecsülik, és ahol a határokon kívül élő honfitársaink fontosak az anyaországban élők számára.

 

Borítókép: Népzene- és néptánctábor a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja szervezésében (Forrás: Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.