Márki-Zay Péternek is tudnia kell a 99 Mozgalom támogatóiról

Márki-Zay Péternek előbb-utóbb magyarázatot kell adnia arra, hogy honnan tudott elsőként a 99 Mozgalomhoz érkező több mint ötszázmillió forintos támogatásról.

Munkatársunktól
2023. 07. 15. 6:10
A dollárbaloldal: Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kerestük, lapzártánkig nem tudtuk felvenni a kapcsolatot Márki-Zay Péterrel, hogy megtudjuk tőle: honnan tudott arról, hogy a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét segítő 99 Mozgalom összesen több mint ötszázmillió forint támogatást kapott. Ez azért fontos kérdés, mert csak a Nemzeti Információs Központ nemrég nyilvánosságra hozott jelentéséből derült ki, hogy az összeget egy személyben, tizenkilenc részletben Perjés Gábor, a Párbeszéd II. kerületi képviselője fizette be a mozgalom számlájára – nagy részét ráadásul nem is forintban, hanem valutában. 

Azaz Perjésen kívül elvileg senki sem tudhatott a pontos összegről, illetve arról, hogy honnan, kiktől származtak a titokzatos támogatások. Ugyanakkor éppen Márki-Zay Péter volt az, aki elsőként, már 2021 őszén, a baloldali előválasztás első fordulója után beszélt a 99 Mozgalom félmilliárdos hátszeléről. 

Karácsony Gergely ötszázmillió forintos kampányból ért el 27 százalékos eredményt, én egy húszmilliós kampányból értem el húsz százalékot

 – fogalmazott már lassan két éve a Facebook-videójában Márki-Zay Péter, akinek így mindenképpen tudnia kellett a 99 Mozgalomnak nyújtott támogatás összegéről és akár azok eredetéről is. Mindez már csak azért is érdekes, mert Karácsony Gergely a mai napig váltig állítja: dobozkákban összegyűjtött mikroadományokból származik a félmilliárdos támogatás, ám arról fogalma sincs, hogy kiktől. 

A Márki-Zay Péterrel való kapcsolatfelvételt egyébként nem könnyítette meg, hogy az általa alapított és nemrég bejegyzett Mindenki Magyarországa Néppárthoz semmiféle kapcsolatfelvételi lehetőség, így cím, e-mail-cím, illetve telefonszám sincsen megadva. 

Ugyanez igaz a Mindenki Magyarországa Mozgalomra is, amelynek honlapján csupán a párthoz való csatlakozásra, illetve annak támogatására van lehetőség – természetesen számos személyes adat megadása után. 

Mindeközben ugyanakkor Pusztai Erzsébet, a 99 Mozgalom tagja, aki korábban a megszorításokról hírhedt Bokros Lajos pártjának alelnöke volt, az Index egyik podcastjében elismerte, hogy 

külföldről támogatták Karácsony Gergely 99 Mozgalmát. 

Borítókép: Márki Zay Péter és Karácsony Gergely (Fotó: Gabay Dorottya) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.