Megváltozik egy fontos közlekedési szabály, komolyan zsebükbe nyúlhatnak az autósok

Július elsejétől új szabályok vonatkoznak a vadgázolásokra, nem az autósok jártak jól.

Magyar Nemzet
2023. 07. 28. 12:41
null
Remeterét, 2021. július 2. A húsz évvel ezelõtt, hosszú betegség után elhunyt Ranga László magyar raliversenyzõ, navigátor, hatszoros magyar bajnok és háromszoros Eb-futamgyõztes, Pro Communitate Emlékéremmel kitüntetett pécsi sportolóról nevezték el a Pécs melletti, Mecsekben lévõ Mecsekszentkút és a Remeterét között kanyargó, majd négy kilométer hosszúságú korábban Abaligeti útként ismert közterületet. Ranga László karrierje során számtalanszor versenyzett maga is ezen a szakaszon. A Mecsekszentkút és a Remeterét közötti szerpentin, az 1967 óta rendszeresen megrendezett Mecsek Rali útvonalaként szolgált mindig és ma is az egyik legkedveltebb része a versenynek. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Branstetter Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július elsején hatályba lépett egy módosítás, amely több ponton változtatott a vadászatról szóló törvényen. Az autósok számára a legfontosabb változás, hogy

ezentúl szinte minden esetben az autót vezető, kárt szenvedett fél lesz a hibás vadgázolás esetén

– írta a D.A.S. Jogszerviz nyomán az Origó.

A jogszabály szerint „nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben.”

Vagyis, ha a vad nem azért keveredett az útra, mert éppen űzték, lőtték vagy hajtották, akkor

a vadásztársaság felelőssége a törvénymódosítás értelmében nem lehetséges.

Felmerül annak potenciális lehetősége is, hogy az autóvezetővel szemben a vadásztársaság fog igénnyel fellépni az elgázolt, tulajdonába tartozó vad megtérítésével kapcsolatban.

Vadgázolás esetén fontos, hogy az érintettek azonnal hívjanak rendőrt, majd nagyon részletesen végezzék el a helyszínelést. Adjanak pontos leírást az eseményekről, készítsenek rengeteg videót és fotót, illetve rövid időn belül vegyék fel a kapcsolatot a vadásztársasággal.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.