időjárás -2°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Novák Katalin: Irányítsuk oda a reflektort, ahova kevesebb fény jut

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.07.08. 08:09 2023.07.08. 14:20
Novák Katalin: Irányítsuk oda a reflektort, ahova kevesebb fény jut

A köztársasági elnök közölte, hogy a kormány részéről megvan a szándék a vidéki Magyarország erősítésére.

– Irányítsuk oda a reflektort, ahova kevesebb fény jut – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a Nógrád Megyei Hírlapnak adott szombati interjúban. Az államfő múlt heti nógrádi vármegye-látogatását követően adott interjúban elmondta, hogy látogatásának három napja alatt több olyan kistelepülésen járt, ahol korábban köztársasági elnök még nem, s ez láthatóan sokat jelentett az ott élőknek.

Novák Katalin szeretné, ha egyre többen tudnának Nógrádra rejtett erőforrásként tekinteni. – Ha van támogatás és megfelelő figyelem, akkor a nógrádiak is meg tudják mutatni, mekkora erő van ebben a vidékben. Nógrád vármegye egyre erősödik, sok a rejtett tartaléka – jelezte az államfő.

A vármegye lakosságának átlag feletti fogyását, öregedését felvető kérdésre Novák Katalin azt mondta, hogy meg kell teremteni azokat a körülményeket, infrastrukturális feltételeket, amelyek lehetővé teszik egy kistelepülésen élőnek is, hogy részese maradjon az ország vérkeringésének, kultúrához jusson, hogy legyenek számára elérhetők különböző szolgáltatások, a gyerekei megfelelő minőségű oktatásban részesüljenek, hogy legyen előtte perspektíva.

Mint mondta, erre egyre több jó példa van országszerte és Nógrádban is, a kormány részéről pedig megvan a szándék a vidéki Magyarország erősítésére.

A társadalmi problémákról, többek között a vármegyét érintő alacsony iskolázottságról szólva kifejtette: ahhoz, hogy a tanulatlanságot iskolázottság, a munkanélküliséget magas foglalkoztatás váltsa, a családalapításhoz pedig felelősségérzet kapcsolódjon, kellenek a segítők és kell a segítségre szorulók elszántsága is.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy mindannyiunknak van dolga azokkal, akik Magyarországon nehéz körülmények között élnek. Novák Katalin a közfoglalkoztatást olyan eszköznek nevezte, amely segít vissza- vagy rátérni a munka világába vezető útra, megtapasztalni azt, hogy mit jelent fizetésért dolgozni, utána adózni, aztán adókedvezményekkel élni akár a gyermekek után. 

– Ez is egyfajta tudatossághoz vezet 

– fűzte hozzá.

A honvédségre vonatkozó kérdésre elmondta többek között, hogy remélhetőleg sok emberhez eljut az Irány a sereg! toborzókampány, az önkéntes tartalékos rendszer pedig szinte bárki előtt nyitott. A köztársasági elnök kitért arra is: meghallgatta a vármegye vezetőinek terveit arról, hogyan tehetik Nógrádot vonzóbbá turisztikai szempontból. Mint mondta, bízik benne, hogy megfelelő források biztosítása mellett Nógrád még jobban felírja majd magát Magyarország turisztikai térképére.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (Forrás: Facebook)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.