Pár vödör festékkel újít fel a baloldali városvezetés – ilyet még nem látott!

Pikó Andrásék azt írják: elkészült a Harminckettesek tere rekonstrukciója. A tér átalakítása valóban indokolt volt, azonban nem biztos, hogy abban a formában, ahogy megvalósult. Nem ez az első alkalom egyébként, hogy a főváros baloldali vezetése csupán néhány vödör festéket igénylő beruházást ad át, mint felújítás.

Magyar Nemzet
2023. 07. 17. 8:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június első napjaiban még csak egy kerítésre kifeszített molinó jelezte, valami történni fog Budapest ikonikus terével, Józsefváros szívével, a gazdag történelemmel bíró Harminckettesek terével, mára azonban elkészült a közterület – írja a Mandiner.

A baloldali vezetésű kerületben pár vödör festékkel egy közterületet is fel lehet újítani Fotó: Nagy Gábor/Mandier

Mint írják, a Pikó András által vezetett Józsefvárosi Önkormányzat korábban jelezte, szeretné megújítani a közterületet. Ezért megbízták a helyi városrehabilitációs és városfejlesztési projektekért felelős céget (Rév8 Zrt.), hogy első körben dolgozzanak ki egy gyors és költséghatékony koncepciót.  

Az elmúlt években egyértelművé vált, valóban hozzá kell nyúlni a térhez, mert gyakran már a magasnyomású mosó sem tudta elviselhetővé tenni az itteni állapotokat. 

Az árkádos járdákkal megáldott Baross utca e szakaszán, a honvéd emlékmű mögött fekvő fák árnyékában sokan pihenték ki fáradalmaikat. A nyilvános illemhelyiség hiánya gyakorta megéreztette hatását, de az esőbeállóként funkcionáló buszmegálló sem tudta mindig betölteni eredeti szerepét. S bizony, a teret alig ismerők sokszor meglepődhettek azon, ha igen hangos, verbális, de fizikai atrocitásban is megnyilvánultak a kulturális törésvonalak.

 

A másfél hetes rekonstrukció azonban a következőképp valósult meg:

  • Eltávolították a buszmegálló mögött lévő szervizutcában parkoló autókat – ez nem nyerte el mindenki tetszését; 
  • megszüntették a gépjárműforgalmat a Kisfaludy utca Kis Stáció és Baross utca közötti szakaszán, ugyanígy az említett szervizúton; ezeket a változásokat növényládákkal, aszfaltba lefúrt oszlopokkal tudatják az autósokkal; 
  • aszfaltkupacot öntöttek a szintkülönbségek kiküszöbölése végett (szegélykövek kicserélése, lesüllyesztése helyett); 
  • a szervizútra felfestettek egy Baross utca-térképet ábrázoló aszfaltfestményt.

 

Festékberuházás 

Amikor ott jártak a portál újságírói, csütörtök reggel fél hatkor még a csendes oldalát mutatta a Harminckettesek tere. A megállóban pusztán egy munkás várta a Kőbánya irányába induló autóbuszt; az egyik, viszonylag még tiszta padon pedig egy nő fogyasztotta el reggeli kávéját. Viszont alig egy héttel a köztér átadása után már látszottak a használat nyomai. Szemét az utcán, sörös doboz a virágágyásban, cigicsikkek mindenhol. Megjegyzik: 

Pikóék nem sok szemetest helyeztek ki. 

A városvezetés egyébként azt kommunikálja, hogy most megnézik, mi az, ami működik, s mi nem. Fontos megjegyezni: nem ez az első alkalom, hogy a főváros baloldali vezetése csupán néhány vödör festéket igénylő beruházást ad át. Emlékezhetünk a néhány nappal ezelőtti ferencvárosi padbotrány első állomására, amikor az Amnesty International és a Ferencvárosi Önkormányzat átadta a főváros első szivárványos köztéri padját. Érdemes megemlíteni emellett a Karácsony Gergelyhez köthető életveszélyes, a budapestiek életét nagyban megkeserítő, gigantikus dugókat okozó biciklisávok felfestését is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Nagy Gábor/Mandiner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.