Patkányokat vonzó komposztálókat telepítenek a fővárosi óvodákba

Negyvenmillió forintot különített el a fővárosi önkormányzat magaságyások és komposztálók létrehozására óvodákban. Az utóbbi meglehetősen átgondolatlannak tűnhet, ugyanis a városi komposztálók kiváló téplálékforrásként és búvóhelyként szolgálhatnak a patkányoknak. A meggondolatlan zöldintézkedésre két példa például az Alkotás úton és a Teleki téren elhelyezett komposztálók.

2023. 07. 05. 15:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi közösségi költségvetés egyik győztes ötlete alapján magaságyások telepítésére és komposztálókra pályázhatnak a fővárosi óvodák, erre 40 millió forint áll rendelkezésre. A költségkeret erejéig minden formailag megfelelő pályázat 250 ezer forintot nyer. 

A Karácsony Gerely főpolgármester által irányított fővárosi önkormányzat közlése szerint a hulladékok újrahasznosítása egyre fontosabb része mindennapi gyakorlatainknak, de méltatlanul kis figyelmet kap a komposztálás, pedig nagyon fontos, hogy konyhai és biohulladékainkat újra hasznossá tegyük, ne vegyüljön el az elégetett szeméttel.

„Új óvodai komposztálókkal és magaságyásokkal visszük közelebb a legfiatalabbakhoz a kertészkedés és komposztálás tudományát. Az új eszközök és építmények segítségével a gyermekek tapasztalati úton sajátíthatják el a zöldhulladék hasznosítását és a haszonnövény-termesztést, valamint a kettő erős összekapcsolódását” – áll a pályázati kiírásban. Az ötlet jónak is tűnhet, ám nem veszi figyelembe a fővárosban kialakult patkányhelyzetet, ráadásul több helyütt a komposztáló környékén elszaporodtak a fertőzéseket okozó rágcsálók. 

Még tavasszal a hegyvidéki önkormányzat több lakossági jelzést kapott, hogy az Élhető Hegyvidék Egyesület és a Főkert által közösen kezelt – az I. kerületi önkormányzat által engedélyezett – Alkotás utcai lakossági komposztáló, valamint az önkormányzat által a komposztáló mellett létesített zöldhulladék-lerakó környékén bűz terjeng, ami zavarja az utcában lakókat, illetve – mint az a mellékelt lakossági fotón is látható – patkányok vannak jelen a területen – jelezte Fonti Krisztina alpolgármester a közösségi oldalán. 

Mint a hegyvidéki politikus írta: a komposztáló és a zöldhulladék-lerakó láthatóan kiváló táplálékforrás és búvóhely a patkányoknak. A rágcsálók nemcsak a komposztáló és a hulladéklerakó környékén vannak jelen, hanem – a környéken élők elmondása szerint – az Alkotás utcán és a szemben lévő házak környékén is megjelentek.

Patkány az Alkotás úti komposztáló közelében Forrás: Facebook

„A hegyvidéki önkormányzat az elmúlt években több ezer ingyenes komposztládát osztott ki a Hegyvidéken élőknek, azok helyes használatáról időről időre tanfolyamot tartottunk” – hangsúlyozta az alpolgármester, hogy nem elég komposztálókat telepíteni, hanem szakszerű használat is szükséges hozzá.

A probléma felmerült a VIII. kerületi Teleki téren is, ahol egy pihenőparkba telepítettek közösségi komposztálót, a lakók folyamatos bűzre, koszra és patkányokra panaszkodnak és arra, hogy a park azon részén már nem tudnak leülni a padokra.

Érdeklődtünk a fővárosnál, hogy a fentiek tükrében helyesnek gondolják-e az óvodaudvarokon komposztálók elhelyezését, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Borítókép: Patkánycsapdával ellátott komposztáló az Alkotás úton (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.