Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Állandó készenlétre és józan észre van szükség

Fél évszázad óta a legösszetettebb védelmi fejlesztést hajtja végre a jelenlegi kormány – mondta a honvédelmi miniszter az altisztek eskütételén.

Munkatársunktól
2023. 07. 15. 11:07
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Honvéd altiszteket avattak a Hősök terén Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak akkor esküdjön meg az ember valamire, ha hajlandó az életét is adni érte, mert az eskü kötelez, és csak megfelelő elszántsággal és hozzáállással tehető – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián 2023. évben végzett honvéd altisztek ünnepélyes eskütételén a Hősök terén. Hozzátette: közel háromszázan tesznek ma altiszti esküt, az eskütevők fele a polgári életből érkezett, a többiek a honvédség állományából.

A miniszter szerint az altisztek olyan időben teszik le az esküt, ami még komolyabb súlyt ad vállalásuknak, 

a szomszédban véres háború dúl, délről a határt ostromolják, Európa egyes városaiban szinte hadiállapotok uralkodnak, a rend felbomlásának vagyunk tanúi számos helyen. Állandó készenlétre, elkötelezettségre, éberségre és józan észre van szükség,

hogy ne hagyjuk felborulni a rendet és megőrizzük szabadságunkat – fejtette ki. Hangsúlyozta: a most esküt tevő altisztek ma a cselekvő bátrak, méltán lehet rájuk büszke a magyar nemzet. – Harminc évig hallgattuk azt, hogy nincs szükség katonaságra, mert az elavult intézmény és mások megvédenek bennünket, a háború pedig lehetetlenség. 2022 februárja brutális módon rúgta ránk az ajtót, mellettünk tombol egy értelmetlen és szükségtelen háború, de túl közel ahhoz, hogy a következményeit ne viseljük, mert gazdaságunk komoly csapásokat szenved el. A kárpátaljai magyarok érintettsége miatt a helyzet sokkal összetettebb, mint azt magyarázzák nekünk, ezért mindig készen kell állnunk – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A tárcavezető kiemelte: egyetlen hadsereg sem lehet erősebb annál, mint amilyen az altiszti kara, sok múlik a szolgálatukon. A

honvédség évről évre erősebb lesz, közel fél évszázada a legátfogóbb és legösszetettebb védelmi fejlesztés zajlik az országban, ehhez élvezi a kormány teljes erkölcsi és anyagi támogatását. 

Magyarország megmaradása csak a magyaroknak fontos, csak a magyarok szeretete és akarata tartja meg Magyarországot magyar országnak – zárta beszédét Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az erős akarat minden akadályt legyőz és csak erős hitből fakad – mondta Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke. Szerinte nincs méltóbb helyszín a Hősök terénél az altiszti eskü letételére, mert itt a magyar történelem megérint és a részévé lehet válni. Honvéd altisztnek lenni kitüntetés, a katonai hivatás a közösség szolgálatát, elkötelezettséget és hazánk biztonságának szavatolását jelenti. Szolgálni a nemzetet, a honvédség és az alárendeltek érdekeit a sajátjuk elé helyezni, a történelmi múltat tisztelni – ezek a gondolatok formálták és erősítették az altisztek jellemét – hangsúlyozta Böröndi Gábor.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián végzett honvéd altisztek eskütételén a Hősök terén 2023. július 15-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.