Több vasúti teherkocsi is kisiklott Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

Egy tehervonat több kocsija is kisiklott vasárnap Tiszatenyő és Mezőtúr között, senki sem sérült meg. A rendőrség információi szerint a kisiklott hat vagonból ötben fokozottan tűzveszélyes anyagot szállítottak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 09. 15:41
Több vasúti teherkocsi is kisiklott Kétpónál (Fotó: MTI/Mészáros János)
Több vasúti teherkocsi is kisiklott Kétpónál (Fotó: MTI/Mészáros János) Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján azt írta, a 12 vagonból álló tehervonat hat kocsija eddig ismeretlen ok miatt siklott ki Kétpónál vasárnap nem sokkal 12 óra után.

Jelenlegi információink szerint a kisiklott hat vagonból ötben fokozottan tűzveszélyes anyagot szállítottak

– közölték, hozzátéve: a veszély elhárításáig és a pálya felszabadításáig a budapesti Keleti pályaudvar és Békéscsaba viszonylatában mindkét irányban szünetel a vasúti forgalom.

A balesetben senki sem sérült meg – áll a közleményben.

A katasztrófavédelem az MTI-vel azt közölte, hogy egy vasúti átkelőnél történt a baleset. A felborult vagonok közül kettő környezetre veszélyes anyagnak minősülő, folyékony rovarölő szert szállított – írták.

A balesethez a szolnoki, a karcagi, a mezőtúri és a mezőberényi hivatásos tűzoltókat riasztották. A műszaki mentést a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja, és a helyszínen van a katasztrófavédelmi mobil labor is.

A környező házak lakóinak elővigyázatosságból védőtávolságon kívül kell tartózkodniuk – áll a közleményben. A Mávinform tájékoztatása szerint az utasokat Mezőtúr és Törökszentmiklós között pótlóbuszok szállítják. A baleset miatt jelentősen nő a menetidő a Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon.

A műszaki mentés és a pálya helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe – jelezték.

MÁV: Jelenleg is zajlik a helyreállítás Kétpónál, ahol egy tehervonat több kocsija kisiklott

Jelenleg is zajlik a helyreállítás Kétpónál, ahol egy tehervonat több kocsija kisiklott, senki nem sérült meg – közölte a MÁV Zrt. szegedi területi pályavasúti igazgatója a vasárnap este hat óra után tartott helyszíni sajtótájékoztatón.

Mondi Miklós elmondta: vasárnap 12 óra 18 perckor a Szolnokról Békéscsaba–Lőkösháza irányába közlekedő tehervonat kocsijai siklottak ki Tiszatenyő és Mezőtúr állomás között Kétpó forgalmi kitérőnél. A 17 kocsis szerelvény kilenc kocsija siklott ki, nyolc kocsi és a mozdony a vágányon maradt – tette hozzá.

A helyreállítás jelenleg is zajlik, egy kocsiban veszélyes anyagot, növényvédő szert azonosítottak – közölte, megjegyezve, hogy a katasztrófavédelem 17 órára lokalizálta a kifolyt kis mennyiségű növényvédő szert, ez jelenleg már nem jelent veszélyt.

A további tennivalókról elmondta: Szolnokról érkezik majd egy daru, amely a kisiklott kilenc kocsit eltávolítja az útból. Hozzátette, hogy jelentős mértékben károsodott a vasúti pálya és a felsővezeték is, a kár az előzetes számítások szerint több százmillió forint.

A helyreállítás a jövő hét elejére legfeljebb a bal vágányon várható. A munka befejezéséig az utasokat Törökszentmiklós és Mezőtúr között vonatpótló autóbuszok fogják szállítani, Szolnokról Törökszentmiklósra vonattal lehet eljutni. Szentes felé pedig Szolnok–Tiszatenyő–Szentes útvonalon lehet vonattal közlekedni – tájékoztatott Mondi Miklós.

A Kétpóra vezető átjáró utat – amelyet jelenleg elzárnak a tehervagon szerelvényei – körülbelül a reggeli órákra tudják felszabadítani – mondta.

A baleset okáról egyelőre nem tudnak semmit, azt szakértők bevonásával vizsgálják – közölte.

Kisnémet Tamás, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek elmondta: az előzetes információkkal ellentétben lakossági intézkedésre nem volt szükség.

Hozzátette: az esethez a szolnoki, karcagi, mezőtúri és mezőberényi hivatásos tűzoltók érkeztek a helyszínre tíz egységgel.

A káresemény elhárítását a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja a katasztrófavédelmi mobil labor részvételével.

Beszámolt arról is, hogy a tehervonat vagonjai közül ötben szállítottak veszélyes anyagot, ezek közül négy siklott ki. A kisiklott négy vagonból egy sérült meg, szivárgott – közölte.

Katasztrófavédelem: védik a vízfolyásokat a vonatbaleset közelében

A Szolnokról Békéscsaba–Lőkösháza irányába közlekedő tehervonat kocsijai vasárnap nem sokkal dél után siklottak ki Tiszatenyő és Mezőtúr állomás között, Kétpó forgalmi kitérőnél. A 17 kocsis szerelvény kilenc kocsija siklott ki, nyolc kocsi és a mozdony a vágányon maradt. A balesetben senki nem sérült meg, de az egyik kisiklott vagonból szivárgott a benne szállított növényvédő szer.

A Katasztrofavedelem.hu vasárnap este közölte:

a környezetre veszélyes, szivárgó anyag miatt ideiglenes földsáncot létesítettek és zsilipeket is lezártak a baleset közelében levő vízfolyások védelme érdekében.

Közölték azt is, hogy visszatérhettek otthonukba a baleset közelében élők, akiknek elővigyázatosságból egy ideig védőtávolságon kívül kellett tartózkodniuk. Az intézkedés a környék tizenkét házának negyven lakóját érintette – írták.

Hétfőn is korlátozások lesznek a békéscsabai vasútvonalon

Hétfőn is korlátozások lesznek a békéscsabai vasútvonalon a kétpói baleset miatt – közölte a Mávinform az MTI-vel vasárnap este.

A tehervonat vagonjai közül ötben szállítottak veszélyes anyagot, ezek közül négy siklott ki. A kisiklott négy vagonból egy megsérült. Jelentősen károsodott a vasúti pálya és a felsővezeték is.

A Mávinform tájékoztatása szerint Kétpónál hétfőn is dolgoznak majd a műszaki mentésen, a kisiklott kocsik beemelésén és a pálya helyreállításán. Ezért továbbra sem közlekedhetnek vonatok azon a szakaszon. A Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon megnő a vonatok menetideje.

Hétfőn a Budapestről induló vonatok Szolnokig közlekednek, az utasok Szolnokról a Debrecenig közlekedő InterRégió vonatokkal utazhatnak Törökszentmiklósig. Törökszentmiklós és Mezőtúr között pótlóbusz közlekedik.

A Békéscsaba felől a főváros irányába tartó vonatok Mezőtúrig közlekednek, az utasok Mezőtúr és Törökszentmiklós között pótlóbusszal utazhatnak, Törökszentmiklósról vonattal utazhatnak tovább.

A Tiszatenyőre tartók a szentesi vonatokkal utazhatnak. Az intercity vonatok Budapest és Lőkösháza között, illetve Szolnok és Püspökladány között helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők.

Borítókép: Több vasúti teherkocsi is kisiklott Kétpónál (Fotó: MTI/Mészáros János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.