Közelgő fővárosi csőd: visszavágott a Pénzügyminisztérium Karácsonyéknak

A szaktárca megdöbbenéssel vette kézhez Kiss Ambrus levelét, amelyben elismeri, hogy a nyár végére nagyjából 90 milliárdos mínuszban lehet a főváros költségvetése.

Magyar Nemzet
2023. 07. 06. 8:06
null
20230609 Budapest Fény u Karácsony Gergely es Őrsy Gergely lakossági fórum Budapesti Lakógyűlés Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbenéssel vette kézhez a Pénzügyminisztérium (PM) Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes márciusban küldött levelét, amelyben elismeri, hogy a nyár végére nagyjából 90 milliárdos mínuszban lehet a főváros költségvetése. A PM szerint mindez azért is meglepő, mivel 

Budapest kötelező feladatokra fordítható költségvetési támogatásai minden évben nőnek. A Mandinernek küldött válaszukból kiderült az is, hogy a főváros iparűzési adóbevételei a 2019-es 164 milliárd forintról idén 271 milliárd forint fölé emelkednek, jövőre pedig elérhetik a 316 milliárd forintot”. 

A számok világosan mutatták, hogy „Budapest anyagi helyzetét nem a szegényebb települések részére fizetendő szolidaritási hozzájárulás, hanem a felelőtlen, pazarló gazdálkodás veszélyezteti”.

A főváros csődközeli helyzetéről lapunk már többször beszámolt. Mint ismert, áprilisban Karácsony Gergely főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a főváros nem tud a központi költségvetésbe több különböző adót befizetni, amelyek öt-tízmilliárd forint körüli összegek, azok átütemezését kérik az adóhatóságtól. Ugyanakkor a szolidaritási adót megkérdőjelezik, nem tartják törvényesnek. Hangsúlyozta: közigazgatási bíróságon pert indítanak a szolidaritási hozzájárulás összegének csökkentésére.

Varga Mihály pénzügyminiszter válaszában akkor kiemelte: Budapest iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot. Ezen felül a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két bevétel együtt 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél. 

Kitért arra is, hogy a városvezetés 214 milliárd forint megtakarítást örökölt a Tarlós István vezette önkormányzattól: rövid lejáratú államkötvényben 82 milliárd forint, hosszú lejáratú államkötvényben 77 milliárd forint, pénzeszközállományban 48 milliárd forint, továbbá a főváros intézményeinél hétmilliárd forint volt.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.