Átláthatóság baloldali módra – ötszörösen sértett jogszabályt Csőzik László

Simó Károly azt ígérte, most már csak azért is megtudja, mit titkol az érdi polgármester.

2023. 08. 03. 14:24
Forrás: Facebook/Csőzik László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csőzik László polgármesternek papírja van róla, hogy jogsértően próbálta meg eltitkolni az önkormányzat által kötött szerződések adatait egy önkormányzati képviselő, pénzügyi bizottsági tag elől – erről adott hírt Facebook-oldalán Simó Károly, az érdi közgyűlés Fidesz–KDNP-s tagja. A politikus közölte: „a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a számára kézbesített határozatában ugyanis megállapította, hogy a polgármester az önkormányzat, a polgármesteri hivatal és az önkormányzati társulások nevében eljárva többszörösen megsértette a vonatkozó jogszabályokat, és megpróbálta elkerülni azt, hogy az egyébként közérdekből nyilvános adatokat kiadja nekem.”

Csõzik László megszünteti-e a jogszabálysértést?
Csőzik László polgármester vajon megszünteti végre a jogszabálysértő állapotot? Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Simó Károly emlékeztetett arra, hogy hónapokkal ezelőtt fordult közérdekű adatigényléssel Érd baloldali polgármesteréhez és a város jegyzőjéhez. A politikus az önkormányzat és a polgármesteri hivatal által kötött, százezer forintot meghaladó értékű szerződések listáját kérte ki elektronikus úton, a 2022. július 1. és 2023. április 26. közötti időszakra. Mivel Simó Károly nem kapott érdemi választ, a NAIH-hoz fordult, és kérte, hogy segítsenek a törvényesség betartásában. Ennek nyomán hatósági eljárás indult.

 

Több jogszabályt megsértett

A NAIH a vizsgálat alapján megállapította, hogy a polgármester ötszörösen sértett jogszabályt a közérdekű adatok, illetve közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez fűződően. Jogszabályt sértve utasította el adatigénylésemet azt állítva, hogy nem állnak rendelkezésükre a szerződések adatai. Jogsértő adatkezelést végzett a közérdekű adatkérőkről, és jogsértően hivatkozott a munkaerőhiányra és a leterheltségre

– mondta el. Simó Károly hozzátette: ezek alapján a hatóság megállapította, hogy a vizsgálattal érintett öt szervezet eljárása adott ügyben az információszabadság indokolatlan és aránytalan korlátozását jelenti, ezért felszólította, hogy a közérdekű adatkérésekkel kapcsolatban a törvényes határidőn belül adjanak választ, és szolgáltassanak adatot.

 

Ki akarja deríteni az igazságot

Szavai szerint a hatóság a vizsgálat során megállapította, hogy kizárólag olyan adatokat kért, amelyeket maguk a szerződések is, illetve a szerződésnyilvántartó rendszer és az abból generált excel-táblázatok is tartalmaznak.

Vagyis ezek nem minősülnek új adatnak, a nyilvántartó rendszerek és programok keresőfunkciói igénybevételével leszűrhetőek és kinyerhetőek. Simó Károly felteszi a kérdést: mit próbált titkolni Csőzik László, amikor nem adta ki az önkormányzat és költségvetési szervei által kötött szerződéseket? – Most már csakazértis kiderítem – tette hozzá.

Borítókép: Érd baloldali polgármesterét elmarasztalta a NAIH (Forrás: Facebook/Csőzik László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.