Az éjszakai zivatarok ugyan elmúltak, de még nem dőlhetünk hátra, jön a lehűlés

A hidegfronti hatás mellett a helyenként megélénkülő szél és helyi záporok, zivatargócok miatt tapasztalható légnyomás-ingadozás sokaknak okozhat kellemetlenséget, a frontérzékenyeknek számítaniuk kell fejfájásra, ingerlékenységre, alvászavarra.

Magyar Nemzet
Forrás: met.hu, köpönyeg.hu2023. 08. 05. 7:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éjszakai zivatarok észak felé elhagyják térségünket, azonban a déli órákig még kisebb számban előfordulhat zivatartevékenység – írja a Met.hu

Késő délutántól a Dunától keletre egyre nagyobb területen alakulhatnak ki – délről észak, északkelet felé haladó – zivatarok, heves zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az esti órákban. A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően hatvan-kilencven kilométer per órás), jégeső (egy-három centiméter) és felhőszakadás (húsz-ötven milliméter) kísérheti. 

A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (> 90-110 kilométer per óra) és nagyobb méretű jég (~3-5, akár >5 centiméter) is előfordulhat. Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt >50-70 milliméter), illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat a késő délutáni óráktól. Erre a legnagyobb esély a középső tájakon, valamint az Északi-középhegység térségében mutatkozik. Lehetnek olyan területek, ahol a havi csapadékmennyiségnél (~60 milliméter) is több hullhat 24 óra alatt. 

A legmagasabb szintű, piros fokozatnak megfelelő zivatarok is kialakulhatnak.

Nyugat felől napközben stabilizálódni kezd a légkör, ezért a déli óráktól a Nyugat-Dunántúlon a legkisebb az esély dörgésre, villámlásra, viszont azon a területen zivataroktól függetlenül, tartós esőből is összegyűlhet lokálisan húsz millimétert meghaladó csapadékmennyiség.

A hidegfronti hatás mellett a helyenként megélénkülő szél és helyi záporok, zivatargócok miatt tapasztalható légnyomás ingadozás sokaknak okozhat kellemetlenséget – írja a Köpönyeg.hu. 

Az olyan általános tünetek mellett, mint a tartós, migrénes fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, koncentrációs problémák várhatóan erősödni fognak a krónikus betegségek tünetei is. 

Az arra érzékenyeknél vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.