Az ország egyik fele ma végre megszabadulhat a kánikulától

A késő esti órákban viharos széllökésekkel, intenzív csapadékkal heves zivatarok érkezhetnek.

2023. 08. 28. 6:46
null
Budapest, 2019. július 28. Láncokba fejlõdõ zivatarfelhõ, vagyis szupercella a budapesti Szabadság híd felett 2019. július 28-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délutánig, késő délutánig nem valószínű zivatar az országban az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. A Met.hu oldalon arról tájékoztatnak, hogy ekkortól előbb a Dunántúlon, majd a késő esti órákban már a középső megyékben is egyre nagyobb területen alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez viharos széllökések (60-90 kilométer/óra), intenzív csapadék (10-25 milliméter) és jégeső (jellemzően 1-3 centiméter) társulhat.

A nap második felében heves zivatarok érkezhetnek Fotó: Pexels

– Főként a Dunántúlon heves zivatarokra is alkalmasak a légköri feltételek erősen viharos, károkozó, akár a 90 kilométer/órát meghaladó szélrohamok, illetve akár 3-5 centimétert elérő átmérőjű jég kíséretében. Elsősorban a nyugati megyékben az egymást követő zivatarcellákból esély mutatkozik akár 30-40 milliméternél nagyobb mennyiségre is egyes helyeken – fejtették ki. 

Hozzátették: a nyugati megyékben már mérséklődik a meleg, arrafelé ma 25 Celsius fok alatt várható a napi középhőmérséklet. Keletebbre azonban még mindig 25-27 fok fölött, elsősorban az Alföldön 29 fok körül alakul a napi középérték.

Borítókép: Láncokba fejlődő zivatarfelhő, vagyis szupercella (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.