Belső levélben vázolja a Jobbik választási stratégiáját Gyöngyösi

Szabó Gábor veszte az ellenzéki összefogás mérgező receptje lett, a pártelnök szerint 2022-ben „valódi választói támogatottsággal nem rendelkező pártok képviselői kerültek be a magyar országgyűlésbe jobbikos politikusok helyett".

Magyar Nemzet
2023. 08. 25. 12:22
null
20220708 budapest parlament gyongyosi marton ep kepviselo jobbik elnok havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi választáson történő megmérettetés módjának merőben eltérő megítélése vezetett Szabó Gábor választmányi elnök lemondatásához – derül ki abból a levélből, melyet Gyöngyösi Márton küldött a párt tagjainak. A Magyar Nemzet által megismert írásban a párt elnöke úgy fogalmaz, 

közösségünk szempontjából végzetesnek tartanám, ha a 2022-es ellenzéki összefogás mérgező receptjét alkalmaznánk ismét, amelynek során a Jobbik-Konzervatívok és a balliberális pártok egy közös, baloldali értékrendet képviselő szövetségben oldódnának fel.

 – Mivel a fentiek ellenére Szabó Gáborral meglehetősen eltérően ítéljük meg a Jobbik elmúlt években véghez vitt politikáját és annak sikerességét, valamint az előttünk álló választásokon történő megmérettetésének módját is, elmúlt napokban arra kértem Szabó Gábort, hogy mondjon le a Jobbik-Konzervatívok Országos Választmányának elnökségéről – közölte Gyöngyösi Márton.

A pártelnök a levélben hosszasan elemezte, mit ígért, amikor a tagság bizalmat szavazott neki. – Két olyan dolog volt, amelyet mindenképpen el szerettem volna kerülni, és el akarom őket kerülni ma is. Nem szerettem volna, hogy pártunk egy következmények nélküli szervezet legyen, és nem akartam azt sem, hogy egy arculat nélküli szervezetté váljon –írta Gyöngyösi, aki szerint 

„a politikai közösségünk nem léphet ismét a baloldali pártokkal való összefogás bizonyítottan kudarcos útjára, hanem önálló jobboldali arcéllel és konzervatív küldetéstudattal új szövetségi rendszert kell építenie az általunk meghatározott keretek között”.

Gyöngyösi ezután hosszasan elemezte a 2022-es választási bukást, melyet „a Jobbik legnagyobb kudarcának” tart. – Minden politikát a következményei igazolnak, a 2022-es választás pedig nem csupán a legnagyobb fiaskó volt közösségünk életében, de annak ideológiai alapjait is megnyirbálta, politikai hitelességét is kikezdte – fogalmazott Gyöngyösi, aki szerint 

az eredmény pedig nyilvánvalóvá vált, nevezetesen, hogy a Jobbik-Konzervatívok szövetségi politikáját meghatározó szereplők hathatós segítségével valódi választói támogatottsággal nem rendelkező pártok képviselői kerültek be a magyar országgyűlésbe jobbikos politikusok helyett.

A felmérések szerint jelenleg a parlamenti küszöböt alulról súroló Jobbik elnöke leszögezte, nem szeretné, „ha a most előttünk álló választáson a Jobbik-Konzervatívok – semmit sem tanulva a hibákból – ismét a választói támogatottsággal nem rendelkező pártokat erősítené, illetve asszisztálna ahhoz, hogy e pártok utolsó esélyként fontoskodhassanak, és esetleg egy-két emberüknek tárgyalásos úton biztosítsanak valamilyen pozíciót.”

Gyöngyösi levele végén jelezte, Szabó Gábor távozása miatt hamarosan összehívják a párt Országos Kongresszusát, hogy új választmányi elnököt nevezzenek ki.

Borítókép: Gyöngyösi Márton (fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.