Ezekben az országokban kérnek a legtöbben magyar állampolgárságot

A kettős állampolgárság jellemzően a határon túli magyarok között a legnépszerűbb, azonban tavaly a tengerentúlról többen jelentkeztek, mint 2000 óta bármikor. A beadott kérelmek száma 2011-ben volt a legmagasabb, viszont az utóbbi időben folyamatosan csökken.

Magyar Nemzet
Forrás: novekedes.hu2023. 08. 01. 15:20
null
20230411 Nagyrada Tulok Ferenc polgármester és Rédei Józsefné, azaz Josyln az állampolgársági eskütételen. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap Fotó: Zalai Hírlap/Szakony Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egekbe lőtt a kérelmek száma, miután a magyar kormány 2011-ben bevezette a egyszerűsített honosítási eljárást, azonban az utóbbi években jelentősen kevesebb a jelentkező – mutat rá a novekedes.hu a KSH adatai alapján.

Az egyszerűsített honosítás bevezetése miatt a határon túli magyarok nagyon jó helyzetbe kerültek, ugyanis akiknek magyar állampolgárok voltak a felmenői, vagy csak nagy eséllyel magyarországi származásúak voltak és bizonyítani tudják a nyelvtudásukat – tehát az eljárás ügyintézését magyar nyelven képesek intézni –, azok mind élhetnek az egyszerűsített eljárással. Viszont fontos kritérium, hogy a kérelmezőnek büntetlen előéletűnek kell lennie és honosításának nem lehet nemzetbiztonsági kockázata.

A legtöbben 2011-ben szereztek nálunk kettős állampolgárságot, több mint húszezren. 

Azóta viszont ez a szám folyamatosan csökken. A koronavírus alatt volt a mélypont, tavaly ellenben történt egy minimális növekedés, közel háromezren kaptak új papírokat – derül ki az elemzésből. 

A Növekedés.hu arról ír, hogy a tengerentúlon az új magyar állampolgárok száma jelentős növekedésnek indult, 

ugyanis az amerikai kontinensről közel háromszázan kaptak tavaly magyar állampolgárságot, tehát többen, mint 2000 óta bármelyik más évben. 

Emellett a visszaköltözők és a kivándorlók száma is megnőtt. 

Összességében tavaly majdnem tízezerrel több magyar „jött haza”, mint amennyi kiment.

A hírportál azonban hangsúlyozza, hogy az egyszerűsített honosítás keretében magyar állampolgárrá vált határon túli magyarok jelentős része ezekben az adatokban nem jelenik meg, mivel sokuk nem rendelkezik itthon bejelentett lakcímmel.

Az arányok ugyan megváltoztak, de továbbra is Romániából érkezik a legtöbb kérelem a kettős magyar állampolgárságért. Tavaly ezerötszáz kérelmet hagytak jóvá.

Szlovákiából közel ötszázan kaptak magyar papírt, amivel északi szomszédunk úgy áll a második helyen, hogy az igénylők száma nem csökkent. Tavaly száz oroszországi is kért magyar állampolgárságot, ők azonban, ha a sorozáskor éppen Oroszországban tartózkodnak, akkor kénytelenek bevonulni. 

Borítókép: illusztráció  (Forrás: Zalai Hírlap/Szakony Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.