Ezeknek az élelmiszereknek az ára csökkent jelentősen az utóbbi egy hónapban

– Folyamatos az élelmiszerárak esése, a kormány által az év végére prognosztizált egyszámjegyű infláció nagy biztonsággal elérhető – jelentette ki Fónagy János.

Magyar Nemzet
2023. 08. 06. 7:54
null
Borítókép: Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár felszólal az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében egyes vagyongazdálkodást érintő törvények módosításáról szóló törvény vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 27-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Folyamatos az élelmiszerárak esése, a kormány által az év végére prognosztizált egy számjegyű infláció nagy biztonsággal elérhető – mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. 

Fónagy János hangsúlyozta: rendkívül hatékonynak bizonyult az egy hónapja működő online árfigyelő rendszer, a megfigyelt 62 termékkategóriában az átlagárak csaknem nyolc százalékkal csökkentek.

A részletekről szólva ismertette, hogy az elmúlt hónapban a legnagyobb mértékben, mintegy 15 százalékkal a spagetti ára esett vissza, több mint 14 százalékkal csökkent a zöldségek és hét százalékkal a gyümölcsök ára. 

– A kenyerek, a margarin, a sertészsír és a tejtermékek árai átlagosan tíz százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt. A húsok közül leginkább a pulykamell ára csökkent, csaknem 11 százalékkal, míg a csirkeszárnyé több mint hat százalékkal – sorolta az államtitkár. 

Fontos változásként említette, hogy augusztus 1-jétől megszűnt az élelmiszerárstop, emelkedett a kötelező akciózás mértéke és Szép-kártyával is lehet hideg élelmiszert venni az üzletekben. 

Kötelező akciózás: augusztustól 15 százalék

– Az árstop kivezetésével együtt a kormány az árverseny további fokozása érdekében tízről 15 százalékra emelte a kötelező akciózás mértékét, a korábbi árstopos termékek is ebbe a körbe kerültek. Az akciózásnak és az online árfigyelő rendszernek komoly árleszorító hatása van, a kiskereskedelmi hálózatok között erős, esetenként kíméletlen árverseny indult meg – fejtette ki Fónagy János. 

Az államtitkár kiemelte, hogy az ellenőrzés nagyon szigorú, és az esetleges jogsértő magatartás, hibás adatszolgáltatás, rosszhiszemű eljárás esetén rendkívül szigorúak a szankciók. Hozzátette, hogy a kiskereskedelmi hálózatok túlnyomó többsége jogkövető. 

– A piac jó működése a vásárlóknak és élelmiszer-kereskedelmi láncoknak is érdeke – fogalmazott.

Fónagy János kitért arra is, hogy a fogyasztók még tudatosabbak lettek, rövid idő alatt megismerték és használják az online árfigyelőt. 

Borítókép: Fónagy János (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.