Ezért kell szigorítani a gyermekvédelmi törvényt a szakértő szerint

Az óvodákba vagy iskolákba nem való, ártalmas, egyoldalú szexuális képzetek és elképzelések széles körű, megtervezett terjesztése ellen kíván fellépni a kormány a politika és a jog eszközrendszerével – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Ifj. Lomnici Zoltán azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz tegnapi Facebook-posztjában bejelentette: ősszel szigorítják a gyermekvédelmi törvényt. Az alkotmányjogász elmondta: a Btk.-t is szigoríthatja majd a kormány.

2023. 08. 09. 18:49
Dangerous,Man,Is,Following,Girl,In,City,Street.,Abduction,Of
pedofíl
2014131266 Forrás: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekeket megfelelő törvényi, adminisztratív, szociális, oktatási intézkedésekkel meg kell védeni a fizikai és lelki erőszaktól, bántalmazástól, a rossz bánásmódtól vagy kizsákmányolástól, beleértve a szexuális visszaélést, különösen a pedofíliát. Az óvodákba vagy iskolákba nem való, ártalmas, egyoldalú szexuális képzetek és elképzelések széles körű, megtervezett terjesztése ellen kíván fellépni a kormány a politika és a jog eszközrendszerével – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Ifj. Lomnici Zoltán azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz tegnapi Facebook-posztjában bejelentette: ősszel szigorítják a gyermekvédelmi törvényt.

A Századvég tanácsadója elmondta: az alkotmány rögzíti, hogy a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony, ennek megfelelően is a szülőknek joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést. 

– Kimondja, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. 

Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.

Ezek azok a szempontok amelyek alapján várható a gyermekvédelmi normák, illetve a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről szóló rendelkezések esetleges szigorítása. Utóbbi kapcsán fel szokott merülni, hogy a pedofíliával gyanúsíthatók személyiségi jogai nem előzhetik meg az áldozatok jogait – részletezte.

 

Amerikai gyermekvédelmi trendeket vesz figyelembe a kormány

Az alkotmányjogász elmondta: továbbra is számítani kell a nemzetközi baloldali fősodor nyomásgyakorlására. Számítani kell az Európai Bizottság, az Európai Parlament részéről érkező vádakra és akár az újabb (pénzügyi, költségvetési eszközökre támaszkodó) zsarolási kísérletetekre. Mindezt annak ellenére, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartája a szülők jogaként rögzíti, hogy a gyermekeik számára a saját vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak. Hozzátette: 

a konzervatív politikai térfélen ugyanakkor egyre több támogatója van a szigorú gyermekvédelemnek.

Mint kifejtette: idén országszerte az Egyesült Államokban több mint 75 olyan törvényt fogadtak el az egyes államok törvényhozói, amelyek a nemiséggel kapcsolatos kérdések széles körét tiltják be − a szexualitásról való beszélgetéstől kezdve az osztálytermekben a nyilvános transzvesztita-előadások megtartásáig. A szakértő szerint a Demokrata Párt hívei számára valós aggodalomra igazán az ad okot, hogy a hírek szerint 

a szövetségi Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezheti az Obergefell kontra Hodges ítéletet, azt a 2015-ös e téren mérföldkőnek számító döntést, amely országszerte legalizálta az azonos neműek házasságát. 

Az alkotmányjogász szerint a kormány a vonatkozó szigorítások kapcsán figyelheti azokat a republikánus törvényhozók által Amerikában diktált trendeket is, amelyek a gyermekek elleni abúzusokat szigorú büntetőjogi eszközökkel rendelik szankcionálni. Mint kifejtette: a Btk.-szigorítással összefüggésben a közbeszédben felmerült a kiskorúak szexuális együttléte kapcsán a beleegyezésnél az életkori határ megváltoztatása, illetve a tárgykörben felmerülő bűncselekmény-típusok tényállási elemeinek differenciálása, illetve a már létező tényállások tartalmi bővítése.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.