Nem janicsárképző az MCC

Bár a baloldali hangok janicsárképzőnek tartják a Mathias Corvinus Collegiummot, a német a Frankfurter Allgemeine Zeitung lap megállapította: nincs politikai indoktrináció az intézményben. A cikk kiemeli, hogy az MCC-ben nagyon jó minőségű az oktatás folyik.

Magyar Nemzet
2023. 08. 03. 7:39
Borítókép: MCC Feszt Esztergomban. (Forrás: Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs politikai indoktrináció, ugyanakkor látható, hogy az intézmény meglehetősen konzervatív − fogalmazott az MCC-fesztiválon készített riportjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Mint írják, ezt tapasztalták többek között az Esztergomban sétáló fiatalok körében végzett véletlenszerű felmérés alapján.

 

A diákokat a különböző vélemények érdeklik

A cikk idézi Szalai Zoltánt, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatóját, aki cáfolja azokat a kritikákat, amelyet például korábban a Die Zeit fogalmazott meg, miszerint az MCC egy Fidesz-káderiskola, közpénzből. „Abszurd az az elképzelés, hogy az intelligens diákoknak Orbánt dicsérő vagy konkrét leckét tanító könyveket lehetne adni. Akkor mindenki elmenekülne. A diákokat a különböző vélemények érdeklik.” Hozzátette: nem kérdezik meg a pályázók politikai irányultságát vagy hogy melyik pártra szavaztak a diákok.

A  Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke kiemeli,

hogy az MCC-ben nagyon jó minőségű az oktatás folyik. Hangsúlyozzák az intézményre jellemző angolszász mintára kialakított vitakultúrát, ahol az érveket és ellenérveket felvonultatják, függetlenül attól, hogy az adott kérdésben ki milyen személyes véleményen van. 

A cikk idézi Weiler Vilmos újságírót is, aki a Telexen egy kritikus cikksorozatot szentelt az MCC-nek és hasonló következtetésre jutott: „Közelebbről megvizsgálva úgy tűnik, hogy azok, akik janicsárképző iskolának nevezik az intézményt, nemcsak leegyszerűsítik a dolgot, hanem figyelmen kívül hagyják a legfontosabbat.” A cikk szerint azonban nyoma sincs közvetlen politikai agymosásnak. 

 

Együttműködés neves külföldi egyetemekkel

Mint az írásban kifejtik, nem csak a fővárosban, de minden megyeszékhelyen van legalább egy helyi MCC-centrum. Ezek elhelyezését gyakran rossz állapotban lévő történelmi épületek felújításával oldják meg. Ez a felépítés az oktatás központosítása elleni eszközként szolgál – mutat rá a lapnak Orbán Balázs. A legjobb egyetemek Budapesten vannak, és ide törekednek a legjobb diákok is. A gondozás és a tanterven kívüli extra kurzusok segítségével a tehetségek vidéken maradhatnak, és ott is nagyon jó képzésben részesülhetnek.

Az MCC ezenfelül több nyugati ország intézményeivel kötött együttműködési megállapodást. 

Berlinben ez a német iparvállalatok által alapított Business School ESMT. Oxfordban vagy Cambridge-ben a Roger Scruton Legacy Foundation segítségével tanulhatnak. Legutóbb az MCC egy egész főiskolát vásárolt Bécsben, a Modul University-t. Brüsszelben saját képviseletet működtetnek. Pontszerű együttműködés áll fenn a KAS-sal, amelynek budapesti vezetője, Michael Winzer rámutat, hogy nem intézményi támogatásról van szó, hanem egyedi előadásokról és workshopokról. A vendégoktatók egy vagy két évet tanítanak itt. 

 

Borítókép: MCC Feszt Esztergomban (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.