időjárás -2°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Veszélyes vegyi anyag miatt többen rosszul lettek egy iváncsai üzemben

Magyar Nemzet
Forrás: Kormanyhivatalok.hu
2023.08.04. 12:48 2023.08.04. 13:18
Veszélyes vegyi anyag miatt többen rosszul lettek egy iváncsai üzemben

Munkavédelmi és kémiai biztonsági jogsértések miatt összesen közel 14 millió forint bírságot szabott ki a Fejér Vármegyei Kormányhivatal egy iváncsai üzemre. A kormányhivatal az ott dolgozók és a környéken élők védelme érdekében a jövőben is rendszeres ellenőrzéseket tart a telephelyen, és ismételt jogsértés esetén a jogszabályok szerint lehetséges legszigorúbb büntetést szabja ki – adta hírül a kormanyhivatalok.hu portál.

Több hatóság tartott összehangolt ellenőrzést egy iváncsai vállalat telephelyén az ott tárolt toxikus és rákkeltő tulajdonságú veszélyes vegyi anyag által okozott, tizennégy főt érintő rosszullétek kivizsgálása ügyében június elején. Az ellenőrzés nyomán Fejér Vármegyei Kormányhivatal munkavédelmi és kémiai biztonsági eljárást is indított vállalkozással szemben.

A kormányhivatal az ellenőrzéskor megállapította, hogy a helyszínen veszélyes anyagokat, illetve keverékeket tároltak, azonban az ilyen anyagokkal kapcsolatos tevékenység előzetes bejelentését a vállalat elmulasztotta, továbbá a hatóság a dokumentációban is hiányosságokat tapasztalt. Jelezték, hogy a megállapított mulasztások miatt a kormányhivatal a vállalatra tízmillió forint kémiai biztonsági bírságot szabott ki, valamint kötelezte a hiányzó dokumentáció pótlására, aminek a cég részben már eleget is tett.

A munkavédelmi eljárás során a kormányhivatal megállapította, hogy a vállalat ugyancsak elmulasztotta a rákkeltő anyaggal történő munkavégzés előzetes bejelentését a munkavédelmi hatóságnak, továbbá az érintett munkaterület bejáratánál nem helyezték ki a veszélyre utaló biztonsági jelzéseket, és a belépést nem korlátozták.

A kormányhivatal kiemelte, hogy mindezen túl a rákkeltő anyaggal érintkező személyek részére az előírás szerinti öltöző-, mosdó- és zuhanyzóhelyiség sem volt biztosítva, és dokumentációs hiányosságokat is megállapítottak. A munkavédelmi jogszabályok megsértése miatt, 3,78 millió forint munkavédelmi bírság kiszabása mellett, ugyancsak a hiányosságok megszüntetésére kötelezte a kormányhivatal a vállalatot.

Borítókép: A Fejér Vármegyei Kormányhivatal épülete (Fotó: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.