Kázmér 2024. március 4.
logo

Karácsony-karók – Időt kér a közlekedőktől a BKK

Magyar Nemzet
2023.08.15. 13:25 2023.08.15. 13:33
Karácsony-karók – Időt kér a közlekedőktől a BKK

Az Üllői úton és a Váci úton kialakított új kerékpársávokat egyre többen használják, de idő kell, hogy minél többen megismerjék és megszokják az új útvonal adta előnyöket − fogalmazott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-hez a sávok keddi avatója alkalmából eljuttatott közleményben. Szerintük az Üllői úton és a Váci úton kialakított védett – azaz jól látható elválasztó elemekkel határolt – kerékpársávoknak köszönhetően ma már könnyebben, biztonságosabban lehet megközelíteni a sugárutak mentén lévő üzleteket, irodákat, egyetemeket, múzeumokat, busz- és vasútállomásokat.

Közölték azt is: 

kamerakép-analízis technológiával, hurokdetektorokkal és folyamatosan frissülő Waze-adatokkal figyelik a forgalom átrendeződését, 

és az első néhány hét adatai szerint a mikromobilitási eszközökkel − például kerékpárral és rollerrel − közlekedők döntő többsége már birtokba vette a védett útfelületet. 

A Waze-ra hivatkozva a BKK úgy fogalmazott: jelenleg hat százalékkal kisebb a torlódások átlagos mértéke az érintett útszakaszokon, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Igaz, azt már nem tették hozzá, hogy a viszonyítási alapul szolgáló időszakban még metrópótló buszok rótták az érintett útszakaszokat.

A közleményben kitértek arra is, hogy az Országos Mentőszolgálat észrevételeire reagálva a BKK és a Budapest Közút egyeztetést kezdeményezett a mentőszolgálattal. Mint ismert, a napokban az Országos Mentőszolgálat és Balogh Samu, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke között élénk vita bontakozott ki, mivel a mentők kifogásolták, hogy a kihelyezett karók gátolják őket a mozgásban.

 

Borítókép: Dugó az Üllői úton (Fotó: Mirkó István)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.