Indul a honvédség önkéntes katonai szolgálata

A pár hónapos honvédelmi program a felsőoktatási felvételi eljárásnál pluszpontot ér.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 23. 7:06
null
Röszke, 2019. június 1. A Magyar Honvédség katonája határõrizeti feladatot lát el Röszkénél 2019. június 1-jén. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még egy hétig lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra (ÖKSZ), ahova a Magyar Honvédség azoknak a fiataloknak a jelentkezését várja, akiknek ebben az évben nem sikerült bekerülniük a felsőoktatásba vagy kénytelenek elhalasztani tanulmányaikat. A Honvédelmi Minisztérium arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy 

azok, akik fél évet töltenek el valamelyik területvédelmi alakulatnál lövész felkészítésen, 16 pluszpontot szerezhetnek a következő évi egyetemi felvételihez.

 – A résztvevők a második hónap végén dönthetnek úgy is, hogy átmennek speciális szakkiképzésre, ennek teljesítése esetén, hat hónap után 32 pont jár. Aki további fél évig folytatja a szakkiképzést, az garantáltan 64 pluszpontot kap, így akár ötszáznál is több ponttal jelentkezhet a következő felsőoktatási felvételi eljárásba – közölték.

A tárca tájékoztatása szerint 

a szeptember 11-én induló program felvételi követelménye egy egyszerűsített egészségügyi és pszichológiai vizsgálat, de aki a második hónap után szakkiképzést választ – például harckocsizó- vagy búvárképzést –, annak magasabb szintű egészségi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelnie.

Kiemelték, a program résztvevői a katonai testnevelésen túl többek között alaki és harcászati kiképzésen, lövészeten vesznek részt. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy 

ezek a foglalkozások olyan tartást, mentalitást adnak a jelentkezőknek, amelyet a későbbiekben a tanulmányaik során is jól tudnak hasznosítani. 

A minisztérium közölte azt is, az eddigi résztvevők mintegy harminc-negyven százaléka választotta a későbbiekben valamelyik katonai szolgálati formát. Az önkéntes katonai szolgálatban részt vevőknek egyébként a felvételi pontokon túl jár még illetmény, napi egyszeri meleg étkezés, valamint utazási költségtérítés, jelentkezni pedig augusztus 31-ig bármelyik toborzóirodában lehet.

Nem ez az egyetlen lehetőség arra, hogy valaki kipróbálja magát a honvédség berkein belül. Kajári Ferenc vezérőrnagy a napokban jelentette be, hogy kiemelt illetménnyel toboroz legénységet a honvédség,  a Lynx, azaz Hiúz típusú páncélozott harcjárművel felszerelt lövészzászlóaljba bruttó 737 ezer forintos bérezéssel várja a jelentkezőket a Magyar Honvédség.

Borítókép: Magyar katona Röszkénél (Fotó: Rosta Tibor)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.