Csúcsfizetéssel várja a lövészkatonákat a honvédség

Elárulta a honvédelmi miniszter, mennyi pénzt kap, aki katonának áll. – Ember kell a vasra! – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki kiemelte, hogy a Magyar Honvédség modernizálása a szemünk előtt valósul meg, és hogy a modern eszközök kezelésére toboroznak katonákat.

Magyar Nemzet
Forrás: delmagyar.hu2023. 08. 11. 13:58
Karnok Csaba
Szentes – 2023.08.11. Sajtónyilatkozatot tett a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Kossuth téren. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM) Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mára korszakhatárhoz értünk. A Magyar Honvédség modernizálása a szemeink előtt valósul meg – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Szentesen a honvédelmi miniszter a Délmagyar tudósítása szerint. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy megszülettek azok a személyi döntések, amelyek lehetővé teszik a folyamat folytatását, és a hadsereg egyre modernebb eszközökkel rendelkezik. Csúcsfizetéssel várja a lövészkatonákat a honvédség

Csúcsfizetéssel várja a lövészkatonákat a honvédség. Fotó: Karnok Csaba
Csúcsfizetéssel várja a lövészkatonákat a honvédség. Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba

– A modern eszközökhöz emberekre, katonákra van szükségünk, úgy is mondhatnám, hogy ember kell a vasra

– tette hozzá a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf bejelentette, hogy a Magyar Honvédség 30. Kinizsi Pál Páncélozott Gyalogdandár lövészkatonákat vár, a rendszeresített Hiúz (Lynx) típusú páncélozott harci járművel ellátott lövészzászlóaljába.

A kiemelt feladathoz természetesen kiemelt illetmény is tartozik. Erre a feladatra egyedi illetményt állapítottam meg. A belépők havi bruttó 737 ezer forintot kapnak. Ez pedig az egész zászlóaljra vonatkozik, vagyis a régebben szolgálókra is

– közölte a miniszter, aki beszélt arról is, hogy a régiónk, Európa és az egész világ biztonsági helyzete megváltozott az elmúlt években. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arra emlékeztetett, hogy keleten egy véres háború dúl, délről pedig az illegális migráció fenyeget. Szerinte azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, ez lehet az egyetlen megoldás ebben a háborúban, ami egyre inkább elhúzódni látszik. 

– Magyarországnak hideg fejjel kell gondolkodnia ebben a helyzetben. Növelni kell az ellenálló képességünket és folyamatosan fejleszteni kell a haderőt – fogalmazott a tárcavezető. 

Jelentős béremelések a honvédségnél

A katonák béremelése – a rendőrökhöz hasonlóan – két lépcsőben valósul meg. 2022 szeptemberét követően 2024 januárjától újabb jelentős illetményemelésben részesülnek.

2022-ben a hivatásos, szerződéses és a tényleges szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák illetményének megemelésére mintegy 11,2 milliárd forint keretösszeg állt rendelkezésre. 2023-ban az emelés megtartása érdekében biztosított a 49,1 milliárd forintos keretösszeg, majd 2024 januárjától az illetményemelésre további 32,8 milliárd forint keretösszeget terveztek be.

Ez azt jelenti, hogy egy kezdő közkatona 2022 szeptemberétől 399 180 forintos fizetésre számíthat, 2024 januárjától pedig 439 098 forintra, míg egy kezdő őrmester illetménye 2022 szeptemberétől 421 834 forint, ami 2024 januárjától 509 287 forintra emelkedik majd. 

Csúcstechnikát képviselnek a Hiúzok

Az első Hiúzt tavaly októberben adták át a Magyar Honvédségnek. A KF41 Lynx, magyarul Hiúz lánctalpas gyalogsági harcjármű első példánya egy 45 tonnás monstrum, a védettséget, a tűzerőt és a gyorsaságot egyesíti a XXI. századi technológiával. 

– A nagy múltú, világszínvonalú német fegyvergyár vezetője egyáltalán nem túlzott, amikor a nemsokára a zalaegerszegi gyárból sorozatban kigördülő páncélost méltatta, mivel ez kategóriájában a legújabb és a legmodernebb a világon. 

Aki még hivatásos katonaként vagy sorkötelesként emlékszik a Magyar Néphadseregben vagy a Magyar Honvédségben korábban szolgálatban álló, ám a Gyurcsány-kormány alatt kivont és eladott szovjet BMP–1-es lövészpáncélosra, az minden téren legalább fél évszázadnyi technológiai fejlődést láthat a Lynxen. 

A harcjármű küzdőterében a tervezők maximálisan próbálták érvényesíteni, hogy a katonák a lehető legjobb és legvédettebb körülmények között indulhassanak harcba. A Honvédelem.hu legfrissebb ismertetője szerint, a 21. században már elvárt védelem miatt 45 tonnát nyomnak a harckész járművek. Az is kiderült, hogy a korábbi nyilvános információkkal szemben a lövészpáncélos mozgatásáról egy jóval erősebb erőforrás gondoskodik: egy automata váltóval összekapcsolt, 6 hengeres, 1463 lóerős Liebherr D9612 turbodiesel motor.

A homlokpáncélzat ellenáll a széles körben elterjedt 30 milliméteres gépágyú lövedékeinek is, míg oldalról a 14,5 milliméteres nehézgéppuska páncéltörő lövedékeinek, illetve a legalább 25 méterre robbanó 155 milliméteres tüzérségi lőszerek hatásainak. 

A magyar Hiúzokat már a StrikeShield aktív védelmi rendszerrel is felszerelik, mely képes a Lynx ellen indított rakétákat, gránátokat észlelni, majd megfelelő távolságból saját rombolótöltetet indítva megsemmisíteni. 

A Hiúzon lévő Lance 2.0 torony az irányzó és a parancsnok mellett egy MK 30-2/ABM 30 milliméteres gépágyú kerül, ami alkalmas a kilövés közben programozható, előre meghatározott ponton felrobbanó repeszromboló lőszer használatára is. Ez jelentősen növeli az alacsonyan repülő légi célok vagy a fedezék mögött megbújó élőerő elleni pusztító képességet. Ezt egy  7,62-es géppuska egészíti ki. A parancsnok pedig belülről, védett pozíciójából képes működtetni a tetőre szerelhető távirányítású toronyba szerelt közepes vagy nehézgéppuskát.

A Honvédelem.hu információi szerint a magyar Lynx-ek páncélozott célok elleni támadóképességét a modern, izraeli Rafael cég Spike LR2 megnövelt hatótávolságú, irányított páncéltörő rakéták növelik. 

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Fotó: Karnok Csaba/delmagyar.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.