Jó hír a pollenallergiásoknak, de még korai örülni

Jelenleg a csúcsán jár a szezon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 29. 6:42
null
Debrecen, 2022. augusztus 26. Parlagfû a Hajdúhát és a Nyírség közelében fekvõ település határában. A legelterjedettebb gyomnövény, a parlagfû (Ambrosia artemislifolia) virágzása hazánkban többnyire július 10. után kezdõdik, tömegessé pedig augusztus és szeptember hónapban válik, ami pollenjével ezreknek okoz nyálkahártya-, orr-, szem- és gégeirritációt. Az Észak-Amerikából behurcolt növény Magyarországon elõször az 1920-as években jelent meg Somogy megyében. Irtása jogszabályilag kötelezõ, a földhasználók kötelesek az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfû virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követõen ezt az állapotot a vegetációs idõszak végégig folyamatosan fenntartani. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon magas a hét elején a parlagfű virágporának koncentrációja országos átlagban, ugyanakkor a kedden és szerdán érkező lehűlés hatására csökkenhet a pollenkoncentráció, enyhülhetnek az allergiás tünetek – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfőn közzétett pollenjelentésében.

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta

hazánkban közel két és fél millió ember szenved allergiás megbetegedésben.

Az allergiások csaknem fele a virágporra (pollenre) érzékeny, amelyek közül az országszerte tüneteket okozó parlagfű áll. A szezon erősségét nagyban befolyásolja az augusztusi és szeptemberi időjárás. 

A pollenterhelést a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik, de a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt.

Idén a parlagfű tömeges pollenszórása augusztus első napjaiban vette kezdetét, a szezon tetőzése pedig az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható. 

A parlagfűre érzékenyeknél folyamatosan közepes, erős tünetek jelentkezhettek, amelyek a pollenkoncentráció-emelkedés hatására fokozódhatnak, 

jelentkezhet az orr- és a szájnyálkahártya viszketése, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés. 

A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén szakorvos felkeresése – ajánlja az NNGYK.

A csalánfélék virágpora jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, 

a kenderféléké alacsony-közepes, az ürömé, az útifűé és a libatopféléké alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. 

Jelen van még a levegőben a pázsitfűfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenje, országosan alacsony koncentrációban.

Helyenként még jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporából néhány szem, legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan a közepes-magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.