Karácsonyék évekre tönkrevágták Budapest zöldterületeit + videó

Karácsony Gergelyék a mulasztásukkal az utódjukat állítják nehéz helyzet elé és évekre tönkreteszik a város ökológiai egyensúlyát – mondták a kertészek a Metropolnak a fővárosi méhlegelőkkel kapcsolatban. A főpolgármestert az sem sarkallta cselekvésre a gaztenger ellen, hogy az elmúlt hetekben az atlétikai világbajnokság és a Sziget fesztivál miatt több százezer turista érkezett Budapestre.

Magyar Nemzet
Forrás: Metropol2023. 08. 30. 7:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kertész kereste meg a Metropolt, hogy megerősítse annak a kollégájának a szavait, aki korábban nyilatkozott a portálnak Karácsony Gergely méhlegelőivel kapcsolatban. A szakemberek teljesen el vannak keseredve. Úgy érzik, évek munkája megy veszendőbe és sok millió forintot dob ki a főváros az ablakon.

A kertészek szerint  Karácsony liberális zöldpolitikája arról szól: „nőjön minden növény, ahogyan akar.” Forrása: Metropol
A kertészek szerint  Karácsony liberális zöldpolitikája arról szól: „nőjön minden növény, ahogyan akar.” (Forrás: Metropol)

Mint korábban beszámoltunk róla, a portált megkereső szakember azt állította: amit a fővárosban tapasztalhatunk és ami már ennyire szemet szúrt a lakosoknak is, az nem néhány hét mulasztása, hanem a szakszerűtlen területgondozás és a zöldfelületek hosszú távú elhanyagolása. A kertész szerint nem arról van szó, hogy kiürült a kassza, s ezért maradt el egy-két kaszálás, hanem arról, hogy

a fővárosban hónapok, ha nem évek óta elhanyagolják a gyommentesítést.

Mint mondta, ennek két oka van. Az egyik az, hogy a főváros másfél évszázados cégét, amely alapvetően szakmai alapokon épült fel, szétverték, és beolvasztották egy nagy közműholdingba. Itt már nem a kertészeké a főszerep, nem az ő szavuk a döntő, sok hozzá nem értő szól bele a munkába, egészen más szempontok alapján.

A másik pedig az, hogy a liberális zöldpolitika abban áll: nőjön minden növény, ahogyan akar

– mondta a kertész.

A legnagyobb gond a kertész szerint az, hogy az invazív, vagyis idegen, nem odavaló növények elnyomják a pázsitot, az évelő és egynyári virágokat, a gyom pillanatok alatt elterjed, ha nem irtják, és belep mindent. – Nagyon gyorsan szaporodik, és mivel igénytelen, mindenhol megtelepszik. Ha hagyják, szívós munkával széttöredezi a járdát, a járdaszegényt, ránő a vakolatokra, ott tartva a vizet, hosszú távú ökológiai károkat okoz. Karácsonyék a mulasztásukkal az utódjukat állítják nehéz helyzet elé és évekre tönkreteszik a város ökológiai egyensúlyát – mutatott rá.

 

A nemzetközi rendezvények sem zavarták Karácsonyt

A főpolgármestert ráadásul az sem sarkallta cselekvésre, hogy az elmúlt hetekben az atlétikai világbajnokságra, valamint a Sziget fesztiválra több százezer turista érkezett Budapestre. A Metropol Budapest, a gyomok fővárosa címmel pedig fotópályázatot indított, amire az elhanyagolt területekről készült felvételeket várnak.

Karácsony Gergely hivatalba lépése óta Budapest sok helyen egy lakatlan, elhanyagolt városrészre emlékeztet. A méhlegelők témája akkor jelent meg a köztudatban, amikor felháborodott lakosok értetlenkedtek különböző internetes platformokon, hogy elgazosodott a főváros. A lakosság számos kerületből jelezte, hogy elmaradt a tavaszi fűkaszálás, ezért több helyen derékig ér a gyom. Mint kiderült, maga a fővárosi vezetés okozta a problémát, mert kaszálás helyett méhlegelővé nyilvánítottak több tucat területet, és táblákat helyeztek el azzal a felirattal: „Nem gaz, méhlegelő.”

Borítókép: Gaz Budapesten (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.