Karikó Katalin és Szilágyi Áron kapta a Szent István-rendet

Egy nemzetnek szüksége van példaképekre, olyanokra, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történetünk. Ilyen hősöket, példaképeket köszönthetünk ma – hangsúlyozta Novák Katalin.

2023. 08. 20. 14:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus és háromszoros olimpiai bajnok kardvívó kapta idén a Szent István-rendet. A legmagasabb rangú magyar kitüntetést Novák Katalin köztársasági elnök adta át, Böjte Csaba atyát, a dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját pedig a Magyar Becsület Renddel tüntette ki. 

Novák Katalin a kitüntetések átadása előtt tartott beszédében kiemelte: 

Egy nemzetnek szüksége van példaképekre, olyanokra, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történetünk. Olyan példaképekre, akik olyanok, mint mi, mégis többek, jobbak nálunk. Akik a közösségért dolgoznak, a munkájukat pedig szolgálatnak tekintik. Ilyen hősöket, példaképeket köszönthetünk ma 

A köztársasági elnök Karikó Katalinról elmondta: olyan kutató, aki hitt abban, hogy ami a fejében gondolatként megszületett, még akkor is valódi, jó megoldás lesz a gyakorlatban, ha erről lebeszélik, elbátortalanítják. A nehézségekből tudott épülni, s ezt adja tovább a hozzá forduló fiatal kutatóknak is.

Szilágyi Áronról a köztársasági elnök kiemelte a Stipendium Peregrinum programhoz való csatlakozását. Mint mondta, Szilágyi Áron vállalta, hogy személyesen támogatja, segíti a fiatal tehetségeket, amit ő maga is megkapott. Példamutató abban is, ahogy Fair Play-díjasként az ellenfeleivel bánik, amilyen tisztelettel fordul a másik felé.

Böjte Csaba azt vállalta, hogy az igazán nehéz sorban élő árva, vagy rossz körülmények között élő 2500 gyereknek, fiatalnak nyújt otthont és családot. A jóság iránti elkötelezettséggel élő az életét, tudását pedig úgy adja tovább, ahogyan az általa felnevelt gyerekek is gondoskodnak a rászorulókról – fogalmazott Novák Katalin.

A ceremóniára az esztergomi királyi palota nagytermében került sor, amelyen egyebek mellett Áder János volt köztársasági elnök és felsége, Herczeg Anita, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Varga Zs. András, a Kúria elnöke is részt vett.

 

Borítókép: Karikó Katalin és Szilágyi Áron kapta a Szent István-rendet (Forrás: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.