Kiadták a rendeletet, így fog kinézni az idei tanév

Már csak néhány nap, és itt a szeptember, amellyel elkezdődik a tanítás az iskolákban. A Magyar Közlöny legújabb száma tartalmaz minden fontos részletet, amely a szakképzés tanévrendjére vonatkozik.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Közlöny2023. 08. 25. 9:23
iskola, tanulók Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2023/2024-es tanév első napja szeptember elseje lesz, míg az utolsó 2024. június 14. Azoknak a diákoknak, akik az utolsó évfolyamot kezdik, természetesen hamarabb véget ér a tanítás: ők jövőre már május harmadikán felállhatnak az iskolapadból – derül ki Csák János kulturális és innovációs miniszter rendeletéből, amely a Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható.

Összesen 179 tanítási nap lesz a tanévben, a három nagyobb tanítási szünettel pedig így lehet majd tervezni:

  • Az ősz első munkaszüneti napja az október 23-án lesz, amikor 1956-os forradalom és szabadságharcra fogunk megemlékezni. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. október 27. (péntek), tehát bele fog esni a november elsejei Mindszentek. A szünet utáni első tanítási nap 2023. november 6. (hétfő). 
  • A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 20. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2024. január 2. (kedd), 
  • A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27. (szerda), két napra rá lesz Nagypéntek, majd április elsején Húsvéthétfő, amelyek munkaszüneti napok, tehát jó esetben a dolgozó szülök is otthon lehetnek. A tanítási szünet utáni első tanítási nap 2024. április 3-a (szerda) lesz.

A tanévben még két munkaszüneti nap lesz, amikor a tanulóknak sem kell iskolába menni: a Munka ünnepén május elsején (szerda), valamint Pünkösdhétfőn, amely május 20-án lesz.

Adott iskola igazgatója egy heti pihenőnapon tartott tanítási nappal az ehhez a szükséges feltételeket megteremti, 

akár más időpontban is elrendelhet szünetet, valamint a szünet kezdő és befejező napját módosíthatja.

A korábbi vizsgarendszer szerinti érettségi vizsgát választók számára a képzés ágazatának megfelelő ágazati, ágazaton belüli specializáció szakmai vizsgatárgy vizsgájára való felkészítés 2024. május harmadikáig (péntek) tart. 

A rendelet szerint a tantárgyak év végi osztályzatát a tanuló törzslapjába 2024. május harmadikáig be kell jegyezni.

A 2023/2024-es év első féléve 2024. január 19-ig tart, és a tanuló félévi értesítőjét január 26-ig az oktatási intézménynek közölnie kell.

A tanítási évben – a tanítási napokon felül – az oktatói testület a tanév helyi rendjében meghatározott pedagógiai célra hat munkanapot tanítás nélküli munkanapként használhat fel, – az oktatói testület véleményének kikérésével – a diákönkormányzat jogosult dönteni, egy tanítás nélküli munkanap pedig kizárólag pályaorientációs célra használható fel.

A szakmai vizsgaidőszak első napja:

  • az október–novemberi vizsgaidőszakban 2023. október 2. (hétfő),
  • a február–márciusi vizsgaidőszakban 2024. február 5. (hétfő),
  • a május–júniusi vizsgaidőszakban pedig 2024. május 6 (hétfő).

A rendelet 2023. szeptember 1-jén lép hatályba, augusztus 31-én pedig hatályát veszti.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.