Ma tetőzik a kánikula, megdőlhet a melegrekord is + videó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt több vármegyére is figyelmeztető előrejelzést adott ki.

Magyar Nemzet
2023. 08. 27. 7:35
null
Budapest, 2023. július 10. Egy nõ és kislánya hûsíti magát az Erzsébet téri Akvárium Klub tetõmedencéjénél Budapesten 2023. július 10-én. Ezen a napon 0 órakor másodfokú hõségriasztás lépett életbe, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés 12-én éjfélig lesz érvényben. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb tájékoztatása szerint vasárnap is napos idő várható, legfeljebb csak fátyolfelhő lehet az égen. Csapadék nem lesz. A déli szél nagy területen megélénkül, de a nyugati határnál és a Kisalföldön olykor erős lökések is előfordulhatnak.

 A csúcshőmérséklet 32 és 39 fok között alakul, északnyugaton az alacsonyabb, a Dél-Alföldön a magasabb értékekkel.

Késő estére 23 és 30 fok közé hűl le a levegő. Vasárnap estétől hétfő hajnalig továbbra is derült vagy fátyolfelhős égre kell számítani. Csapadék nem valószínű. A Dunántúlon az éjszaka második felétől megélénkül, többfelé meg is erősödik az északiasra forduló szél, míg másutt gyenge vagy mérsékelt marad a délies légmozgás. A hőmérséklet hajnalban döntően 17 és 24 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken ennél kicsit hűvösebb lehet a hajnal. 

A hőség miatt az OMSZ több vármegyére is figyelmeztető előrejelzést adott ki. 

Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékben harmadfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Nógrád, Somogy, Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben pedig másodfokú hőségriasztás van érvényben. 

A Balaton és a Velencei-tó térségében is napos időre számíthatunk délelőtt kevesebb, délután több fátyolfelhővel. Csapadék nem várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 35, 36 fok körül valószínű. Késő estére 26 fok köré hűlhet a levegő. A Balaton Siófoknál 26, a Velencei-tó Agárdnál 27 fokos. A Balaton nyugati medencéjénél elsőfokú viharjelzés van érvényben.

Borítókép: Egy nő és kislánya hűsíti magát az Erzsébet téri Akvárium Klub tetőmedencéjénél, Budapesten (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.