Márki-Zay Péter a református egyházzal hadakozik

Heves vita alakult ki Hódmezővásárhelyen amiatt, hogy a város baloldali vezetése nem hajtja végre a vonatkozó jogszabályt, és nem ad át két, oktatási célra használt ingatlant a református egyháznak. A Fidesz szerint Márki-Zay Péter polgármester a vásárhelyi gyerekekkel megy szembe, a cirkusza pedig értelmetlen, mert a vonatkozó törvény védi az önkormányzat érdekeit.

2023. 08. 31. 4:55
Márki-Zay Péter
Budapest, 2021. október 23. Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje beszédet mond az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márki-Zay Péter valójában nem a református egyházzal vitázik, hanem ellehetetleníti, hogy több száz vásárhelyi gyerek oktatási körülményei javuljanak – így reagált Cseri Tamás fideszes önkormányzati képviselő azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint helyben egy nyolcszázmillió forintos ingatlanvagyon miatt egymásnak feszül a református egyház és Márki-Zay Péter polgármester.

Márki-Zay Péter
Márki-Zay Péter polgármester szembemegy a református egyházzal. Fotó: Mohai Balázs

Szembemennek a törvénnyel

Miként a Telex.hu arról beszámolt: Hódmezővásárhelyen nagy vitát okozott a törvény, amely az egyházak igényei alapján önkormányzati ingatlanok ingyenes átadását írja elő, ha az épületeket oktatási-nevelési célra használják. Az új jogszabályt – illetve törvénymódosítást – tavaly decemberben szavazta meg az Országgyűlés, az igényeket február végéig kellett bejelenteniük az egyházaknak.

Az internetes hírportál arról tájékoztatott, hogy Hódmezővásárhelyen három egyház igényelt általa oktatási-nevelési célra használt önkormányzati ingatlant.

Mint írták, két intézmény fenntartójával, a domonkos nővérekkel és a Szeged-Csanádi egyházmegyével eredményesen tárgyalt a város, és úgy látszik, sikerül megállapodni abban, hogy vagyonkezelői jogot kapnak a kért épületekre, de a tulajdonos továbbra is az önkormányzat marad. Márki-Zay Péter polgármester a Telexnek azt mondta, hogy ezt a lehetőséget a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközségnek is felajánlották, de az ragaszkodik a tulajdonjoghoz. Ezt azonban az önkormányzat nem hajlandó átadni, erről a képviselő-testület határozott is.

Perek jöhetnek

Vagyis a város önkormányzata nem akarja odaadni két épület tulajdonjogát a Hódmezővásárhely-ótemplomi Református Egyházközségnek, amely oktatási intézményeket működtet a kért ingatlanok egy-egy részén. Az egyház emiatt bírósághoz fordul, a megyei város első embere viszont azon az állásponton van, hogy akár az Európai Unió jogi intézményeinél is védeni fogja az önkormányzat tulajdonjogát a két, együttesen mintegy nyolcszázmillió forint értékű ingatlan esetében.

Márki-Zay Péter
 A vita egyik tárgya, a Petőfi utca 6. szám alatti épület. Fotó: Kovács Erika

Érdekes, hogy miközben Hódmezővásárhelyen a Márki-Zay Péter-féle vezetés szembeszegül a jogszabállyal, a szomszédos, amúgy fideszes vezetésű Makón július közepén ünnepélyesen adták át az egyházaknak a kért ingatlanokat, amelyeket eddig is használtak. Az átadáskor a település polgármestere, Farkas Éva Erzsébet kiemelte: „Ezeket az épületeket most végső soron az itt élő gyermekeknek, szülőknek, családoknak adjuk át, hiszen őértük, az ő javukra, szép jövőjük megalapozására és biztosítására tartják fenn és működtetik egyházaink.”

Értelmetlennek tűnik Márki-Zay cirkusza

Nem véletlen, hogy a hódmezővásárhelyi Cseri Tamás úgy gondolja: a lépten-nyomon kereszténységével kérkedő Márki-Zay Péter cirkusza értelmetlen. – Az egyházak csak oktatási célra kapnák meg az intézmények tulajdonjogát, és addig, ameddig abban iskolát működtetnek. Ha befejeződik az oktatás, az épületeket visszakapja az önkormányzat. Az oktatási céllal pedig a vásárhelyi gyerekeket, ezzel a helyi közösséget szolgálják.

Márki-Zay Péternek úgy tűnik, nem elég fontos közérdek a vásárhelyi gyerekek oktatása, ő büszkén küzd ez ellen, és még az uniós bíróságig is képes elmenni, hogy a vásárhelyi gyerekek tanítását akadályozza

– hívta fel a figyelmet a képviselő. Hozzátette: a Petőfi utca 6. szám alatti épület jelentős része ma is kihasználatlan, az elmúlt három évben pedig semmit nem csinált ott az önkormányzat. – Amint kiderült, hogy az egyházé lehet, gőzerővel játszóházat kezdtek ott építtetni, pedig nem is olyan messze működik hasonló szolgáltatás. Az épületet időnként használó civil szervezeteknek pedig a város több helyen is, akár jóval kedvezőbb feltételekkel tudna helyiséget biztosítani – emelte ki Cseri Tamás.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.