Megjutalmazták az M2-es sztráda ámokfutóját megfékező rendőröket

Dicséretben és jutalomban részesítette a Pest vármegyei rendőrfőkapitány az M2-es autósztráda ámokfutóját életük és testi épségük kockáztatásával megfékező rendőröket, egyben köszönetét fejezte ki szakszerű, bátor és körültekintő helytállásukért.

2023. 08. 18. 16:51
Fotó: PVRFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dicséretben és jutalomban részesítette Pest vármegye rendőrfőkapitánya Büki Renáta és Gál Zsombor őrmestereket.

A váci rendőrök augusztus 1-jén a településen szúrták ki az általuk már jól ismert férfit, akiről tudták, hogy nincs jogosítványa. Meg akarták állítani, de a sofőr padlógázzal menekült, a rendőrök azonban megálljt parancsoltak neki.

Büki Renáta őrmester átveszi a jutalmát Lauda Zoltán dandártábornoktól (Fotó: PVRFK)

A reagálóképességből és helyzetfelismerésből kiválóra vizsgázott rendőröket Lauda Zoltán dandártábornok augusztus 16-án méltatta, intézkedésükért az általa irányított egység minden tagja nevében köszönetét fejezte ki.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, augusztus 3-án a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra, szeptember 3-ig elrendelte az ámokfutó N. Csaba letartóztatását, akit a 2-es főúton és az M2-es sztrádán történt autósüldözés kapcsán hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítanak.

Gál Zsombor őrmester a főkapitánnyal (Fotó: PVRFK)

A megalapozott gyanú szerint N. Csaba augusztus 1-jén délelőtt Vác irányából a 2-es számú főúton közlekedett gépjárművével, amikor a Váci Rendőrkapitányság rendőrei közlekedésrendészeti ellenőrzés alá akarták vonni.

A gyanúsított a rendőrautó megkülönböztető fény- és hangjelzésére nem reagált, nagy sebességgel haladt tovább, majd ráhajtott az M2-es autóútra. A férfi a rendszám nélküli, Mercedes  típusú autójával többször átlépte a záróvonalat, ezzel a szembejövő gépjárműveket fékezésre, illetve lehúzódásra kényszerítette.

N. több alkalommal intenzíven fékezett, ezzel is veszélyeztetve a mögötte haladó gépkocsi utasait és akadályozva a rendőri intézkedést.

Ezenfelül jelentősen túllépte a megengedett sebességet, így például 

az M2-es autóúton alkalmanként több mint 200 kilométeres sebességgel haladt. 

A gyanúsított autójával, miután többször nekiütközött az őt megállítani szándékozó rendőrautóknak és egy betonelemnek is, ami miatt az egyik kereke kitört, az egyik szalagkorlátnál megállt.

A férfi a gépjárműből a rendőri felszólítás ellenére sem szállt ki, később a megbilincselésnek is ellenállt, majd megfenyegette a rendőröket. 

Jelen állás szerint N. Csabának hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés, büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt történő járművezetés, valamint nagyobb kárt okozó rongálás bűntettéért is felelnie kell. 

N. Csabának már van két felfüggesztett szabadságvesztése. Az eddigi életvitele alapján megalapozottan feltételezhető, hogy a hatósági, bírósági döntésekkel szemben nyíltan szembehelyezkedik, a számára előírt szabályokat gátlástalanul megszegi.

A férfi annak ellenére vezetett folyamatosan gépjárművet, hogy jogosítvánnyal soha nem rendelkezett. Rendszeres jövedelme nincs. Több alkalommal állt már bíróság előtt eltiltás hatálya alatti járművezetés, illetve egyéb bűncselekmények, vétségek miatt.

Az ellenzéki sajtó érthetetlen módon az ámokfutó mellé állt, és az őt megfékező rendőrök felelősségét feszegette magukat megnevezni nem kívánó szakértőkre hivatkozva. A parancsnoki vizsgálat azonban szakszerűnek, arányosnak és példamutatónak találta az intézkedést.

A nyomozó ügyészek még vizsgálják a történteket. N. ellen a hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt az illetékes nyomozó ügyészség jár el.

Borítókép: N. Csabát megfékezték a hős váci rendőrök (Fotó: PVRFK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.