Több mint 2,8 milliárd forinttal folytatódik az Útravaló ösztöndíjprogram

A programba való bekerülés feltétele alapvetően rászorultsági alapú, az ösztöndíj összegét viszont a teljesítmény határozza meg.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 08. 21. 13:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén több mint 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre az Útravaló ösztöndíjprogramra – közölte Fülöp Attila. A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hozzátette: a tavalyihoz képest 300 millió forinttal megemelt keretösszegű ösztöndíjprogram alapvetően a hátrányos helyzetű, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek, fiataloknak nyújt támogatást a tanuláshoz. A kormány álláspontja szerint a felzárkózás lényege, hogy a tehetséget, a képességet, az aktivitást támogassuk és ne a passzivitást.

Az államtitkár közölte: a 2023/2024-es tanévre vonatkozó ösztöndíjpályázatok már élnek, a benyújtására egy hónap áll rendelkezésre.

– Az ösztöndíjprogramnak négy célja van, ezért négy alprogramra tagolódik, és így a gyerekeket, a fiatalokat a továbbtanulásban, a szakmaszerzésben, az érettségi, valamint a diploma megszerzésében segíti – ismertette Fülöp Attila, aki arról is beszámolt, jelenleg körülbelül tízezer diák vesz részt a programban.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a programba való bekerülés feltétele alapvetően rászorultsági alapú, az ösztöndíj összegét viszont a teljesítmény határozza meg. Kategóriák szerint havonta kilenc–húsz ezer forint között van az ösztöndíjak összege, kivéve a diplomaszerzést segítő ösztöndíjat, amelynél ez az összeg félévente 250 ezer forint. A programban résztvevő tanulók és hallgatók mellett fontos szerep jut még a mentoroknak is, akiknek a pályázatát szintén várják.

A projekt részleteiről a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság honlapján olvashat többet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.