Vegetáriánus pecsenye is lesz az idei Magyar ízek utcáján

Az idei, augusztus 18–20. között a Várkert Bazárnál Szent István napja alkalmából megszervezett Magyar ízek utcáján a pecsenye kerül fókuszba – mondta Novotni Antal, a Magyar ízek utcájának alapítója a Magyar Ízek Utcája Védegylete péntek délelőtti sajtótájékoztatóján. A rendezvényen kihirdették a Magyar Pékszövetség által szervezett kenyérverseny, valamint a Magyarország tortája verseny győzteseit is.

Magyar Nemzet
2023. 08. 04. 13:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei, augusztus 18–20. között a Várkert Bazárnál Szent István napja alkalmából megszervezett Magyar ízek utcáján a pecsenye kerül a fókuszba. Elsősorban sült húsokról lesz szó, de vegetáriánus pecsenyékkel is készülünk. Bivaly, marha, ürü, sertés, vaddisznó is lesz – mondta Novotni Antal a Magyar Ízek Utcája Védegylete péntek délelőtti sajtótájékoztatóján.

A pecsenye kerül fókuszba az idei Magyar Ízek Utcáján. Fotó: Facebook/ Magyar Ízek Utcája
A pecsenye kerül fókuszba az idei Magyar ízek utcáján (Fotó: Facebook/Magyar Ízek Utcája)

A Magyar ízek utcájának alapítója kifejtette: tizenöt évvel ezelőtt szervezték meg először a rendezvényt. Céljuk akkor az volt, hogy a Kárpát-medence gasztrokultúráját bemutassák, illetve hogy a „kulturális hagyományainkat a XXI. századi szempontoknak megfelelően gondoljuk végig”. Mint tájékoztatott: a rendezvény egyedi tudások felkutatását és bemutatását, elfeledett ízek, technikák reneszánszát sorakoztatja fel.

 

Aranymetszés, durum és pékfagylalt

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: idén három kategóriában lehetett nevezni az általuk meghirdetett kenyérversenyre, így Szent István-napi kenyér, Innovatív kenyér és a tavaly újdonságként bevezetett, Sétálósütemény kategóriákban várták a pékárukat.

Idén minden eddiginél több, tizenegy vármegyéből összesen nyolcvanöt nevezés érkezett. Az első kategória feltétele volt, hogy természetes magyar alapanyagokból, kovászos technológiával készüljenek a termékek. Az első díjat a Heim Sütöde Bt. Szent István-napi durumkenyere nyerte el.

Az első díjat a Heim Sütöde Bt. Szent István-napi durumkenyere nyerte el (Fotó: Heim Sütöde)

A második kategóriában már szabadabb volt a termékfelhasználás. A Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés névre hallgató, tokaji aszúban áztatott dióval ízesített, kovászos technológiával készült kenyere győzött. A Sétálósütemény kategóriában a Szinobor Kft. málnás-pisztáciás pékfagylaltja győzött.

A Sétálósütemény kategóriában a Szinobor Kft. málnás-pisztáciás pékfagylaltja győzött (Fotó: Szinobor Kft.)

A Magyarország tortája címet a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén. A torta ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt fügefagylalt adta az ihletet, melyhez a karamell és a tokaji aszú párosítása izgalmasnak ígérkezett. A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sós karamellás mousse-krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbabtöretet is tartalmaz.

A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé-tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg.

A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. A tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.

 

A győztes cukormentes torta: fekete teás-levendulás alkotás

A Magyarország cukormentes tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász-ipartestülettel együtt hirdeti meg. Idén a makói Papp cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása lett a győztes.

A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor.

A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé-mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A „Kikelet” íz- és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésben is megjelenik.

A Magyar ízek utcája programjairól ezen az oldalon tájékozódhat bővebben.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Facebook/ Péter János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.