Az iskolakezdés idei matematikája: többféle támogatással enyhítik a szülők anyagi terheit

Magyarország a középmezőnyben van a gyermekruhák és -cipők drágulásának tekintetében.

Schmidt Gábor
2023. 09. 01. 4:55
null
Érkeznek a tankönyvek az iskolákba Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb adatok alapján Magyarország a középmezőnyben van a gyermekruhák és -cipők drágulásának tekintetében – Csehország és Észtország van ebben az élen –, a kormányzati étkezési, tankönyvi és egyéb támogatásoknak köszönhetően pedig az iskolakezdés pénzügyileg kevésbé megterhelő a szülők számára – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány friss elemzéséből.

Emlékeztettek rá, hogy 2020-tól valamennyi nappali rendszerű nevelésben-oktatásban résztvevő tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül. 

 

 

Tavasszal összesen mintegy 12,5 millió könyvet rendeltek az iskolák. A szeptember 15-ig tartó pótrendelésben az év végéig még további egymillió példány megrendelése várható. Az elmúlt tanévben az energia- és élelmiszerárak emelkedése ­miatt nőtt az iskolai étkezés ára, ugyanakkor számos család vehet igénybe támogatást. Ingyenesen biztosítják az intézményi gyermekétkeztetést egyebek mellett a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek, a nevelésbe vetteknek, a betegeknek, illetve ötvenszázalékos kedvezményt kapnak – többek között – a három vagy több gyermeket nevelő családok iskolás gyermekei.

A vármegyebérletek idén májusi bevezetésével az iskolába járás is olcsóbb lett a KSH közlése szerint. Továbbá a gyermekruházati termékek az idei évben (januártól júliusig) átlagosan 7,4 százalékkal drágultak, jóval kisebb mértékben, mint az általános árszínvonalromlás. 

 

A tanszerek, írószerek árának emelkedése februárban érte el csúcspontját, attól kezdve pedig fokozatosan lassul az inflációja. 

 

Ahogy a korábbi években, idén augusztusban is előre hozták a szeptemberi családi pótlék kiutalását. Az ellátások korábbi, augusztus végi folyósítása idén mintegy 1,75 millió családnak jelent segítséget a tanévkezdés előtt – állapította meg az elemzés. Ugyanakkor számos gyermek részesül teljes vagy részleges étkezési támogatásban – emeli ki az elemzés.

Borítókép: Tankönyvek az iskolában. (Fotó: Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.