Börgöndi repülőgéptragédia: újabb elméletek láttak napvilágot + videó

Akár a rossz minőségű üzemanyag miatt is történhetett a katasztrófa.

Forrás: Hír Tv2023. 09. 12. 12:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokáig fog tartani, amíg napvilágra kerül, hogy mi okozta a vasárnapi börgöndi repülőbemutatón történt tragédiát. Egyelőre arról megy a találgatás, hogy emberi vagy műszaki hiba vezetett-e a katasztrófához, mindkét változat mellett érvelnek a hozzáértők és a magukat hozzáértőnek tartók is. 

börgöndi repülőgéptragédia
Börgöndi repülőgéptragédia Fotó: Bors

– Egy orsó nevű repülési mutatványt akart végrehajtani a pilóta, aki utasával a fedélzeten lezuhant vasárnap a börgöndi repülőnapon – jelentette ki Madas László igazságügyi légiüzemeltetési szakértő a Hír TV Napi aktuális című műsorában. A szakértő hozzátette, hogy ez egy olyan műrepülőfigura, ahol a hossztengely körül fordul meg a repülőgép. 

Úgy vélekedett, hogy a tragikus kimenetelű szerencsétlenségről készült videófelvétel alapján a levegőhöz viszonyított sebességet megítélni pontosan nem lehet, de feltételezve, hogy nem volt erős szél a helyszínen, kevésnek tűnik a kezdősebesség a figurához. Ha egy műrepülőfigura beviteli sebessége nincs meg a figura megkezdésekor, akkor az nem fog kijönni – állította. Olyan adatrögzítő berendezés nem volt a fedélzeten, ami ezt pontosan meg tudná mondani, bár a gép hangja a felvétel alapján egyenletesnek tűnt. 

Madas László szerint ez a gép nem kifejezetten alacsony műrepülő-bemutatókra készült, hanem katonai gyakorlógépnek, ezért meglehetősen nagy magasságvesztés kell ahhoz, hogy ismét sebességbe jöjjön és kormányozható legyen. 

A pilótának legalább 334 kilométer per órás sebességgel kellett volna mennie a manőver megkezdéséhez, amit ránézésre nem érhetett el 

– állapította meg a szakértő. Mint rámutatott, abban a pillanatban, hogy a gép vezethetetlenné válik, szinte esélytelen a túlélés. Emellett azt sem tartotta kizártnak, hogy az üzemanyag minőségével is lehetett probléma, mert ugyanott, ugyanolyan üzemanyagot tankolva egy másik repülő is kényszerleszállást hajtott végre nem sokkal a tragédia előtt. Ezt laborvizsgálattal lehet megállapítani – ismertette.

Azt, hogy mit keresett ott egy személyautó nézőkkel, akik súlyosan megsérültek, kockázatelemzés előzte meg, és egy ilyen egyedi eljárás után kaphatott engedélyt a bemutató. Az egyedi engedélyező szakmai hozzáértésén nagyon sok múlik – mutatott rá Madas László, hozzátéve, hogy arról nincs információ, mennyi üzemanyag lehetett a repülőben, de az égés meglehetősen nagy volt. – A fém nagyon megolvadt, ezért nehéz lesz rekonstruálni a gép műszaki állapotát – tudatta.

Borítókép: 2022. szeptember 11-én a börgöndi repülőnapon készült felvétel egy Trojan típusú repülőgépről. A gép egy évvel később 2023. szeptember 10-én, a börgöndi repülőnapon lezuhant. A balesetben ketten meghaltak. (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.