Ütős videóval csábítják haza szavazni a felvidéki magyarokat

Az előre hozott parlamenti voksoláson a magyarság sokat tehet a szülőföldjén való megmaradásért.

2023. 09. 20. 11:02
Forró Krisztián, a szlovákiai magyar Szövetség párt elnöke kampányol Kassán 2023. szeptember 7-én (Fotó: Facebook/Forró Krisztián) Forrás: Facebook/Forró Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovákiai országgyűlési választáson való részvételre buzdító videóanyag jelent meg a Piros7 felvidéki magyar hírportálon. Ebben két példával is alátámasztják, miért fontos, hogy a felvidéki magyarok részt vegyenek a szeptember 30-i szlováki voksoláson.

felvidék, szavazás
A szlovákiai parlamenti szavazásnak hatalmas tétje van a felvidéki magyaroknak. Fotó: Pexels

 

A felvidéki magyarokat hazavárják voksolni

Az egyik történet szerint a kelet-szlovákiai Nagykaposon kevés munkalehetőség van, ezért egy férfi, Szabolcs egy ausztriai gyárban dolgozik, de a választásra hazautazik.

Teszi ezt azért, mert azt szeretné, ha a keleti régió fejlődne, és idővel otthon is tudna munkát vállalni.

A történet másik szereplője, Tünde Budapesten tanul a Semmelweis Egyetemen. A lány szeretett volna magyar nyelven Szlovákiában továbbtanulni, de erre nem volt lehetősége. Szeptember 30-án ő is hazamegy szavazni Somorjára, mert abban bízik, hogy az új parlament segíti majd az anyanyelvi oktatás kiszélesítését. – Szabolcsnak és Tündének fontos, hogy erős legyen a magyar érdekképviselet Szlovákiában, és boldogulni tudjanak szülőföldjükön – emelik ki, majd felteszik a kérdést: – Neked is fontos? Te hazautazol szavazni?

 

Előre hozott voksolás jön

Szeptember 30-án azért tartanak előre hozott választást Szlovákiában, mert a parlament 2023 januárjában jóváhagyta azt a határozatot, amely lerövidíti a jelenlegi törvényhozás megbízatási időszakát.

Ennek előzménye, hogy 2022 végén a liberális párt által benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazást Eduard Heger tavaly szeptember óta kisebbségben működő kormánya elveszítette.

Borítókép: Forró Krisztián, a szlovákiai magyar Szövetség párt elnöke kampányol Kassán (Forrás: Facebook/Forró Krisztián)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.