Fontos célt tűzött ki az uniós elnökség elé a kormány

A Szívünk napja elnevezésű rendezvényt a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) és az MKT Szívalapítványa immár 23. alkalommal rendezte meg Budapesten. Az ingyenes rendezvényen, amelynek középpontjában a sport áll, szakmai előadásokkal, szűrővizsgálatokkal és családi programokkal, nyereményjátékokkal várták az érdeklődőket a Városligetben és a Néprajzi Múzeumban.

Forrás: MTI2023. 09. 24. 15:16
TAKÁCS Péter
Budapest, 2023. szeptember 2. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelõs államtitkára beszédet mond az Országos Mentõszolgálat mentõnapjának megnyitóján a budapesti Városligetben 2023. szeptember 2-án. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkötelezett a kormány a kardiovaszkuláris betegségek minél hatékonyabb kezelése és a szívbetegséggel élők gyógyítása mellett, és egy európai cselekvési terv elfogadását tűzte ki célul az elnökségi ciklus végére – jelentette ki a Szívünk napja rendezvényen Takács Péter. Az egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta:

a kormány a soron következő magyar uniós elnökség egyik kiemelt prioritásává teszi a kardiovaszkuláris betegségek elleni küzdelmet.

Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta: Magyarországon a szív-ér rendszeri megbetegedések a leggyakoribbak, ám ezek a betegségek megelőzhetők.

Vagyis fontos, hogy ismerjük a saját rizikófaktorainkat és tegyünk az ellen, hogy visszafordíthatatlan szívbetegség alakuljon ki

– mondta. Szerinte fontos a megfelelő testsúly, a rendszeres mozgás, a vérnyomás, a vércukor- és a koleszterinszint folyamatos kontrollja, kardiovaszkuláris megbetegedés esetén pedig még inkább e paraméterek normál határok között tartása – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a rendezvény célja, hogy mindenki tisztában legyen ezekkel a paraméterekkel. Ennek érdekében szűrések zajlanak, illetve a tanácsadóktól a látogatók megtudhatják, hogy mit kell tenniük egészségük megőrzése érdekében.

Arról is szólt, hogy a magyar szívgyógyászat a világ legjobbjai közé tartozik. A világon az elsők között vezették be, hogy az egészségügy folyamatosan készen áll az egész ország területén az akut szívinfarktus ellátására.

Továbbá kis megterheléssel járó műtétekkel már szívbillentyűt is ki tudnak cserélni, a hirtelen szívhalált hatékonyan megelőzni képes speciális szívritmus-szabályozókat tudnak beültetni – emelte ki Merkely Béla.

Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke elmondta: a rendezvény azért is fontos, mert Magyarországon vezető halálok a szív-ér rendszeri megbetegedés. 

Amíg európai átlagban az emberek egyharmada, Magyarországon minden második ember hal meg ilyen betegségben. 

A rizikófaktorok szűrésével, megfelelő étkezéssel, sporttal lehet javítani a helyzeten – tette hozzá.

Az idei Szívünk napján elsősorban a mozgás fontosságára kívánják felhívni a figyelmet, ami nemcsak az egészségeseknek, hanem orvosi kontroll mellett a szívbetegeknek is ajánlott – mondta Becker Dávid.

Borítókép: Takács Péter (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.