Gulyás Gergely Grazban emlékezett meg a negyven éve történt baleset áldozatairól

Felidézte: a tragédia miatt akkor összetartottak a magyarok és az osztrákok.

Forrás: MTI2023. 09. 15. 8:22
GULYÁS Gergely
Budapest, 2023. május 11. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 11-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a negyven éve Graz mellett történt Medicor-buszbaleset áldozatairól emlékezett meg az elhunyt magyarok emlékművének avatásán. A Magyarország közlekedéstörténetének egyik legtragikusabb balesetéhez köthető csütörtöki évfordulón a miniszter felidézte, hogy 1983. szeptember 14-én az egészségügyi eszközöket gyártó Medicor vállalat autóbuszának sofőrje elvesztette az irányítást járműve felett a fékrendszer végzetes hibája miatt, majd egy lejtő végén áttört a szalagkorláton, és egy szakadékba zuhant.

Mindez tizenöt ember halálát okozta, akik soha többé nem térhettek vissza családjaikhoz. Rajtuk kívül ebben a szerencsétlenségben 31-en sérültek meg súlyosan, akik közül többen egész életükön át kénytelenek e sorscsapás okozta sebhelyekkel élni

 – mondta.

Felidézte, a tragédia miatt akkor összetartottak a magyarok és az osztrákok, ahogy azt a hosszú történelmük során többször is megtették. 
Külön köszönetet mondott Graz, illetve Stájerország magyar közösségének, valamint azoknak az osztrákoknak, akik akkor segítségüket ajánlották fel a hozzátartozóknak. 

A miniszter elmondta: az osztrák hatóságok akkor egyértelműen megállapították, hogy a szerencsétlenséget fékhiba okozta. Ettől függetlenül Magyarországon a sofőrt tették felelőssé, és hét év börtönre ítélték. 

 

Az akkori időkben, a kommunista rémuralom és elnyomás alatt a magyar lapok nem jelentettek a fékhibáról, mert nem vetett volna jó fényt a kommunista országra, ha kiderült volna, hogy egy állami vállalat nem tartotta megfelelően karban a járműveit. Így hallgatták el éveken át az állampárt nyomása alatt álló hatóságok a baleset valódi okát

 – tette hozzá.
 

Borítókép: Gulyás Gergely (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.