Fontos bejelentést tettek az új visszaváltási díjakról

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expo és élményprogram rendezvényén bejelentették, mikor indul a kötelező visszaváltási rendszer a fém-, műanyag- és üvegpalackokra és dobozokra.

Forrás: MTI, Híradó.hu2023. 09. 30. 8:53
Kurtai Zsolt
Nyíregyháza, 2016. január 20. Kurtai Zsolt hajléktalan összetapossa a guberáláskor összegyûjtött visszaváltható italos alumínium dobozokat Nyíregyházán 2015. december 28-án. A dobozok darabjáért három forintot kap. Kurtai Zsolt és Ács Ferencné 15 éve élettársak, saját lakásukból albérletbe, negyedik éve pedig az utcára kerültek. Jelenleg harmadik helyükön, egy belvárosi düledezõ ház hátsó udvarán húzzák meg magukat a tulajdonos engedélyével. Hajléktalanságuk ideje alatt kisebb megszakításokkal folyamatosan dolgoztak, jelenleg közfoglalkoztatottként mindketten a Nyíregyházi Városüzemeltetõ és Vagyonkezelõ Kft. munkatársai. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indul a kötelező visszaváltási rendszer a meghatározott űrtartalmú fém-, üveg- és műanyagpalackokra és dobozokra, a fogyasztóbarát megoldást a koncessziós társaság működteti majd a gyártók és kereskedők együttműködésével  közölte Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.

A magyar hulladékgazdálkodás átszervezése elindult, számos új szereplő fog még belépni a rendszerbe. A hulladékban számos olyan érték van, amit vissza lehet forgatni a gazdaságba mondta Reisz Anikó. Hozzátette: évente húszmillió tonna hulladék keletkezik Magyarországon a legutóbbi adatok szerint, ennek fele az építési-bontási hulladék. Az új koncessziós rendszerben mintegy négy és fél millió tonna hulladékot kezelnek.

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a négyszáz négyzetmétert meghaladó eladóterű élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken.

A visszaváltási díj ötven forint lesz egységesen az egyutas, azaz egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többutas, többször használható csomagolások esetében

 – ismertette. Raisz Anikó beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság számos olyan jogszabálytervezetet dolgozott ki, amely érinti a szektort. Példaként említette, hogy a csomagolási rendelettervezetről még folynak a tárgyalások. Az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer a koncessziós rendszerrel párhuzamosan indult, idén júliustól, brüsszeli előírásra.

Az intézkedés arra ösztönzi a gyártókat, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak – számolt be a Híradó.hu.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.