Jobb ha felkészül, ítéletidő jöhet a hétvégén

Hullámzó frontrendszer éri el Magyarországot, ami kiadós csapadékot és heves zivatart okozhat.

2023. 09. 22. 13:02
null
Nagykanizsa, 2022. augusztus 28. Zivatarfelhõ és villám az égen Nagykanizsa felett 2022. augusztus 27-én éjjel. Napközben megnövekedhet a záporok, zivatarok esélye. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves zivatarok és felhőszakadás várhatók a hétvégén – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán pénteken.

Pénteken késő délután, estefelé előbb a Dunántúl északnyugati felén, éjjel pedig már a középső tájakon is kialakulhatnak zivatarok, amelyeket viharos, óránkénti hatvan–nyolcvan kilométeres széllökések, jégeső és felhőszakadás kísérhet. Egy-egy heves zivatar is lehet óránkénti nyolcvan kilométer feletti szélrohammal és nagyobb méretű jéggel.

Szombaton elsősorban a Dunától keletre és a Dunántúl délkeleti részén alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez felhőszakadás, viharos széllökés és jégeső társulhat. 

Heves zivatar is kialakulhat, amelyet károkozó, óránkénti kilencven kilométer feletti szélroham és nagyméretű jég kísérhet.

Viszont szombaton napközben, este gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek, amelyek nagyobb területen okozhatnak szélrohamokat. Felhívták a figyelmet arra, hogy az időjárási helyzet függvényében szombaton – főként napközben, este – a piros fokozatú riasztást is kiadhatják.

A bejegyzés szerint a Dunántúlon – és kisebb eséllyel a Duna vonalának tágabb térségében – területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás, 

a szombaton lehulló csapadék mennyiségét 15 és 45 milliméter közé becsülik, de lokálisan ennél jóval több, akár hatvan-hetven milliméternél is több hullhat.

A legtöbb eső várhatóan egy délnyugat–északkelet tengely mentén jön létre, a tengely pontos helyzete azonban egyelőre még bizonytalan, az mind északnyugat, mint délkelet felé elmozdulhat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.